Woont u in Nederland en heeft u een vluchtelingenstatus? Dan heeft u een vluchtelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. Voor het aanvragen van een vluchtelingenpaspoort maakt u gratis een afspraak. Na ongeveer een week kunt u uw paspoort zelf afhalen.

Wat moet u weten

Snel nodig

Heeft u uw vluchtelingenpaspoort snel nodig? Vraag dan aan de balie om een spoedaanvraag. Als u dit vóór 14.00 uur aanvraagt in het stadskantoor kunt u het de volgende werkdag op afspraak na 11.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort gestolen? Kijk dan bij Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen.

Geen vluchtelingenstatus

Heeft u geen vluchtelingenstatus? Dan kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen.

Geldigheid

Hoelang het vluchtelingenpaspoort geldig is, hangt af van uw verblijfsvergunning. Het vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig.

Meenemen

  • Uw verblijfsvergunning
  • Eventueel uw huidige paspoort of ander reisdocument, ook als het is verlopen
  • Een pasfoto, die voldoet aan de eisen. U kunt vanaf 8 jaar een pasfoto laten maken in het stadskantoor. Het is niet mogelijk met een Belgische bankkaart gebruik te maken van de fotocabine.
  • Als u jonger bent dan 18 jaar: een ingevuld 'toestemmingsformulier voor reisdocument minderjarige'. Het toestemmingsformulier moet zijn ondertekend door beide ouders of door degene die het gezag over het kind heeft. Van de ondertekenaars van het toestemmingsformulier moet een geldig paspoort of ID-kaart (of een kopie hiervan) meegenomen worden.
  • Een pinpas of contant geld

Kosten

U betaalt de kosten van het paspoort bij de aanvraag. We vragen u met pin te betalen.

Overzicht van de kosten
Soort paspoortPrijs
Vluchtelingenpaspoort€ 63,42
Toeslag voor spoedaanvraag€ 57,09
Pasfoto€ 9

Heeft deze informatie u geholpen?