Hier vindt u alles over beschermde monumenten en straten binnen het beschermd stadsgezicht. Verder vindt u informatie over de erfgoedverordening, subsidies en het duurzaam maken van een monument.

Bergen op Zoom behoort tot één van de oudste steden van Nederland. Het rijke verleden van Bergen op Zoom is nog goed af te lezen aan de fraai gerestaureerde gebouwen. In het compacte stadscentrum staan meer dan 600 monumenten, waarvan er ruim tweehonderd op de rijksmonumentenlijst staan. In totaal kent de gemeente ruim 750 monumenten en twee door het Rijk beschermde stadsgezichten.

Bekijk in de monumentenlijst(externe link) het overzicht van alle beschermde monumenten in Bergen op Zoom.

In 2012 is het singelgebied in de uitbreiding op de gehele binnenstad van Bergen op Zoom aangewezen als beschermd stadsgezicht. Het beschermd stadsgezicht wordt op deze kaart(externe link) weergegeven. 

Mogelijkheden en verplichtingen: erfgoedverordening

De regels voor het beschermen van monumenten in de gemeente Bergen op Zoom staan in de erfgoedverordening(externe link).

Woont u in het beschermd stadsgezicht of in een beschermd monument? En heeft u verbouwplannen? Dan heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Vraag om advies bij de gemeente.

Subsidies Monumenten en erfgoed

De gemeente Bergen op Zoom vindt goed onderhouden monumenten belangrijk. Zij bepalen voor een belangrijk deel de sfeer van onze gemeente. Daarnaast geldt er een instandhoudingsplicht voor een gemeentelijk of rijksmonument. Daarom ondersteunt de gemeente eigenaars van beschermde panden met een aantal subsidieregelingen.

Subsidieregeling instandhouding gebouwd erfgoed

De gemeente kent de subsidieregeling instandhouding gebouwd erfgoed. Deze regeling stamt uit 2016. U kunt subsidie aanvragen voor werk aan uw monumentale pand. Voor sober, doelmatig en noodzakelijk werk zodat het monument gerestaureerd of behouden wordt. Deze subsidie geldt niet voor normaal onderhoud zoals schilderwerk of voor comfortverbetering zoals isolerend glas en spouwisolatie of verfraaiing.

U kunt de subsidieregeling ook gebruiken voor een duurzaamheidsscan. Dit is een onderzoek naar haalbare energiebesparende en duurzame aanpassingen aan een monument.

De subsidieregelingen, het aanvraagformulier, en het gereedmeldingsformulier vindt u onderaan deze pagina

Subsidie voor eigenaren van een Rijksmonument

Eigenaren van een Rijksmonument kunnen voor subsidiemogelijkheden terecht bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed(externe link)

Duurzame monumenten

Wilt u meer weten over hoe u uw historische pand kunt verduurzamen? Bekijk dan vooral De Groene menukaart(externe link), daar vindt u:

  • Meer dan 70 duurzame maatregelen op een rij.
  • Informatie over energie besparen en energie opwekken.
  • Snelle tips of informatie over grote verbouwingen.
  • Een indicatie van de investering en besparing voor uw pand.
  • Informatie over wanneer u een vergunning nodig heeft en wanneer niet.
  • Een overzicht van subsidies en leningen.
  • De mogelijkheid om door u bewaarde maatregelen te downloaden.

Nuttige links

Monumentenboz(externe link)

SBM Stadsgidsen(externe link)

Het Markiezenhof(externe link)

De Gevangenpoort(externe link)

Subsidieregeling instandhouding gebouwd erfgoed 2016

Formulier gereedmelding instandhouding gebouw erfgoed 2016

Heeft deze informatie u geholpen?