Als uw kind levenloos geboren is, doet u aangifte bij de burgerlijke stand. U kunt uw kindje ook laten registeren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doet u in de gemeente waar u woont. Maak hiervoor een afspraak.

Bel ons voor een afspraak: 14 0164

Akte van geboorte (levenloos) opmaken

Als uw kind levenloos geboren is, doet u aangifte bij de burgerlijke stand van de gemeente waar uw kind geboren is. Het maakt geen verschil of uw kind na een zwangerschap van meer of minder dan 24 weken levenloos werd geboren. U krijgt van de gemeente een akte van geboorte (levenloos).

U kunt de voor- en achternamen van uw kindje in de akte laten opnemen. In de akte staan verder de namen van u en uw partner. U kunt uw kindje ook laten bijschrijven in uw trouwboekje.

Weet u niet zeker of er een akte is en woont u in Bergen op Zoom, maar is uw kindje in het buitenland geboren? Bel 14 0164 om te horen wat u het beste kunt doen.

Meenemen

Om aangifte te doen van een levenloos geboren kind neemt u mee:

 • Geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
 • Eventueel uw trouwboekje, zodat uw kindje daarin kan worden bijgeschreven
 • Verklaring van de arts, ziekenhuis of verloskundige van het overlijden van het kind
 • Een overlijdensadvertentie of informatie over de begrafenis of crematie.

Registratie van uw kindje in de Basisregistratie Personen (BRP)

U kunt uw kind ook inschrijven in de Basisregistratie personen (BRP). De registratie gebeurt niet automatisch als u aangifte doet. De BRP is niet verplicht. U registreert uw kind in de gemeente waar u woont. Het maakt niet uit na hoeveel weken zwangerschap uw kindje geboren is, en ook niet hoe lang geleden dat was.

Een ouder kan het verzoek alleen persoonlijk doen. Een ouder kan dit dus niet doen namens een partner. Uw kind wordt bij uw naam in de BRP gezet.
Registratie kan alleen op afspraak in het stadskantoor, dus niet per post en niet per e-mail. U kunt uw keuze altijd weer wijzigen.

Meenemen

Om uw kindje te laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) neemt u mee:

 • Geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
 • Als uw kindje niet in Bergen op Zoom geboren is, maar in een andere gemeente in Nederland, de akte van geboorte (levenloos) van die gemeente. Dit is niet verplicht, maar de registratie is dan sneller op orde.

Kosten

 • Opmaken van een akte: geen kosten
 • Registreren van uw kindje in de Basisregistratie Personen: geen kosten
 • Aanvragen van een kopie van de akte: € 15. De akte blijft eigendom van de gemeente.
 • Aanvragen uittreksel Basisregistratie Personen: geen kosten. Deze wordt na registratie ook gratis opgestuurd.
 • Aanvragen uittreksel op een later moment: € 10

Meer informatie

Meer informatie over het registreren van een levenloos geboren kind in de BRP vindt u op de website van de rijksoverheid(externe link).

Heeft deze informatie u geholpen?