Reist u veel? Dan kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit is een gewoon paspoort. Het is alleen dikker, namelijk 66 pagina's in plaats van 34 pagina's. U moet uw zakenpaspoort persoonlijk aanvragen bij de gemeente. Na ongeveer een week kunt u het zakenpaspoort afhalen. Zowel voor het aanvragen als het ophalen maakt u gratis een afspraak.

Verloopt uw paspoort of identiteitskaart binnenkort? Vanwege de 'paspoortpiek' is het extra druk en lopen de wachttijden bij Burgerzaken op. Houd hier rekening mee als u een nieuw reisdocument nodig heeft.

Wat moet u weten

Geldigheid

  • Een zakenpaspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig.
  • Een zakenpaspoort voor kinderen en jongeren onder 18 jaar is 5 jaar geldig.

Snel nodig

Heeft u uw zakenpaspoort snel nodig? Vraag dan aan de balie om een spoedaanvraag. Als u dit vóór 14.00 uur aanvraagt in het stadskantoor kunt u het de volgende werkdag op afspraak na 11.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

Is uw zakenpaspoort gestolen? Kijk dan bij Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen.

Ophalen

  • U moet ook een afspraak maken om uw paspoort op te halen. Het paspoort is klaar na 5 werkdagen. Een afspraak maken is gratis.
  • U moet uw oude paspoort meenemen. Dit wordt door de gemeente ingenomen.

Meenemen

  • alle paspoorten en ID-kaarten die u heeft, ook als deze verlopen zijn
  • een pasfoto, die voldoet aan de eisen. U kunt vanaf 8 jaar een pasfoto laten maken in het stadskantoor. Het is niet mogelijk met een Belgische bankkaart gebruik te maken van de fotocabine.
  • Als u jonger bent dan 18 jaar: een ingevuld 'toestemmingsformulier voor reisdocument minderjarige'. Het toestemmingsformulier moet zijn ondertekend door beide ouders of door degene die het gezag over het kind heeft. Van de ondertekenaars van het toestemmingsformulier moet een geldig paspoort of ID-kaart (of een kopie hiervan) meegenomen worden
  • pinpas of contant geld.

Kosten

U betaalt de kosten van het paspoort bij de aanvraag. We vragen u met pin te betalen.

Overzicht kosten
Soort paspoortPrijs
Zakenpaspoort (18 jaar en ouder)€ 83,87
Zakenpaspoort (t/m 17 jaar)€ 63,42
Toelage voor spoedaanvraag€ 57,09
Pasfoto€ 9

Heeft deze informatie u geholpen?