Reist u voor uw werk veel naar landen die met elkaar in conflict zijn? Of heeft u tijdelijk geen paspoort in verband met een visumaanvraag? Dan kunt u een tweede paspoort aanvragen. Na ongeveer een week kunt u het nieuwe paspoort afhalen. Zowel voor het aanvragen als het ophalen maakt u gratis een afspraak.

Verloopt uw paspoort of identiteitskaart binnenkort? Vanwege de 'paspoortpiek' is het extra druk en lopen de wachttijden bij Burgerzaken op. Houd hier rekening mee als u een nieuw reisdocument nodig heeft.

Wat moet u weten

U kunt een tweede paspoort nodig hebben in de volgende situaties:

 • U bezoekt in een reis achtereenvolgens verschillende landen die met elkaar in conflict zijn. Toegang tot het ene land kan dan problemen geven, als van het andere land een stempel in hetzelfde paspoort staat. In de lijst met conflicterende landen kunt u zien voor welke landen dit geldt.
 • U moet regelmatig naar landen reizen waarvoor een visum is vereist. Is uw paspoort al bij een ambassade voor de aanvraag van een visum? Dan kunt u met het tweede paspoort reizen of een visum aanvragen voor een ander land. Een visum is geen los document. Het is een stempel of sticker in het paspoort. U geeft uw paspoort af aan de ambassade, zodat die het visum kan toevoegen.
 • Uw eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Geldigheid

Een tweede paspoort is 2 jaar geldig. U kunt geen derde paspoort aanvragen. Een tweede Nederlandse identiteitskaart is ook niet mogelijk.

Snel nodig

Heeft u uw tweede paspoort snel nodig? Vraag dan aan de balie om een spoedaanvraag. Als u dit vóór 14.00 uur aanvraagt in het stadskantoor kunt u het de volgende werkdag op afspraak na 11.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort gestolen? Kijk dan bij Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen.

Ophalen

U moet ook een gratis afspraak maken om uw paspoort op te halen. Het paspoort is klaar na 5 werkdagen.

Meenemen

 • Alle paspoorten en ID-kaarten die u heeft, ook als deze verlopen zijn
 • Documenten die aantonen dat u het tweede paspoort nodig heeft. Denk hierbij aan:
  - Een bewijs dat u regelmatig naar verschillende landen moet reizen waarvoor een visum nodig is.
  - Een boeking van een reis naar een land dat volgens Buitenlandse Zaken conflicteert met een land waarvan in het eerste paspoort een visum zit.
  - Een boeking voor een reis en een bewijs van een buitenlandse vertegenwoordiging waaruit blijkt dat het eerste paspoort daar nodig is voor een visum.
 • Een pasfoto, die voldoet aan de eisen. U kunt (vanaf 8 jaar) een pasfoto laten maken in het stadskantoor. Het is niet mogelijk met een Belgische bankkaart gebruik te maken van de fotocabine.
 • Als u jonger bent dan 18 jaar: een ingevuld 'toestemmingsformulier voor reisdocument minderjarige'. Het toestemmingsformulier moet zijn ondertekend door beide ouders of door degene die het gezag over het kind heeft. Van de ondertekenaars van het toestemmingsformulier moet een geldig paspoort of ID-kaart (of een kopie hiervan) meegenomen worden.
 • Pinpas of contant geld.

Kosten

U betaalt de kosten van het paspoort bij de aanvraag. We vragen u met pin te betalen.

Overzicht van de kosten
Soort paspoortPrijs

Tweede paspoort (18 jaar en ouder)

€ 83,87

Tweede paspoort (t/m 17 jaar)

€ 63,42

Toelage voor spoedaanvraag

€ 57,09

Pasfoto€ 9

Heeft deze informatie u geholpen?