Rioolontstopping aanvragen

Een verstopt riool is altijd vervelend. Lees onderstaande informatie goed door zodat we u het beste kunnen helpen.

Een verstopt riool is altijd vervelend. Lees onderstaande informatie goed door zodat we u het beste kunnen helpen.

 1. Controleer of de verstopping buitenshuis is. Dit kunt u controleren door de afvoeren te testen. Als voorbeeld: loopt het water van de gootsteen goed weg maar van het toilet niet? Dan is er waarschijnlijk binnenshuis een verstopping. Dit kunt u laten verhelpen door een loodgieter of rioleringsbedrijf.
   
 2. Neem dan contact op met de gemeente. Bel 14 0164.
   
 3. We komen eraan. Binnen 1 werkdag na uw aanvraag en de betaling wordt uw riolering ontstopt en kijken we naar de oorzaak van de verstopping. Daarnaast herstelt de gemeente eventuele gebreken op gemeentegrond. Na de werkzaamheden krijgt u een werkbon waarop u kunt zien of u recht heeft op een retourbetaling. Houd u er rekening mee dat de gemeente alleen op werkdagen rioolontstoppingen doet. Het kan dus voorkomen dat uw aanvraag van vrijdagmiddag pas na het weekend wordt uitgevoerd. Kan het niet zolang wachten, neemt u dan contact op met een rioleringsbedrijf.

Pas op voor malafide bedrijven!

Belt u zelf een ontstoppingsbedrijf? Pas dan op voor oplichters. Spreek van tevoren een duidelijke prijs en opdracht af. Oplichters zeggen vaak dat de gemeente de werkbon altijd aan u terugbetaalt, wat niet het geval is. Dit kan oplopen tot € 1500. Schakel dus altijd een erkend lokaal bedrijf in. Hou er rekening mee dat geen enkel bedrijf werkzaamheden mag uitvoeren op gemeentegrond. Hier mag alleen de gemeente opdracht voor geven.

Voorkom ontstoppingen: Denk na over wat je doorspoelt

De meeste verstoppingen kunnen voorkomen worden. Wees je bewust over wat je doorspoelt. Alleen urine, ontlasting, toiletpapier en water horen in het riool. De meeste verstoppingen worden veroorzaakt door vochtige doekjes, vet of olie resten, zeepresten en plastic.

Wie betaalt de kosten?

U heeft geen recht op retourbetaling als:

 • Er sprake is van een verstopping door huishoudelijk gebruik.
 • Er sprake is van een defect op particulier terrein.

U heeft wel recht op retourbetaling als:

 • Er sprake is van een defect op gemeentegrond.

Zit de verstopping in de huisaansluiting op gemeentegrond?

 • Dan betaalt u als borg de kosten van de ontstopping.
 • Voor de kosten die de gemeente maakt betaalt u uiteindelijk niets als de verstopping te maken heeft met een gebrek of defect op gemeentegrond.
 • De kosten zijn voor uzelf als u zelf een bedrijf inschakelt om de huisaansluiting op gemeentegrond te ontstoppen.
 • Na afloop van de werkzaamheden ontvangt u een afschrift van de werkbon. Daarop kunt u zien of u recht heeft op een retour-betaling. Vervolgens krijgt u een e-mail, en wordt het geld aan u overgemaakt.

Kosten borg riool-ontstopping: € 168

Betalen kan via iDEAL. Zorg dat u uw DigiD en bankgegevens bij de hand heeft als u de aanvraag doet.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen? Mail dan naar kcc.rioolbeheer@bergenopzoom.nl of bel naar de gemeente en vraag naar de beheerder riolering.

Heeft deze informatie u geholpen?