Ondernemingen en verenigingen die veel betekenen in de regio of in Nederland ontvangen soms het predicaat ‘Hofleverancier’ of ‘Koninklijk’ van de koning. U dient de aanvraag hiervoor in bij de gemeente.

Predicaat Hofleverancier

Het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ is een onderscheiding voor midden- en kleinbedrijven. Dit verdienen zij bijvoorbeeld door uitzonderlijke dienstverlening, de bijzondere kwaliteit van producten of de lange traditie in een stad of streek. Het predicaat kan worden aangevraagd bij een bijzonder jubileum. Bijvoorbeeld bij een 100-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaren, of bij een bijzondere gebeurtenis.

Predicaat Koninklijk

Het predicaat Koninklijk is een onderscheiding voor ondernemingen én verenigingen of organisaties die zeer vooraanstaand zijn in Nederland. Het symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de koning voor de ontvanger.

Dienstverlenende organisaties zijn uitgesloten van het predicaat Koninklijk. Ook verenigingen komen niet in aanmerking als ze deel uitmaken van een landelijk, federatief of overkoepelend verband waaraan het predicaat ‘Koninklijk’ al is verleend.

Aanvragen

Wilt u een predicaat aanvragen? Begin hier dan 9 maanden van tevoren mee. En bedenk dat de complete aanvraag uiterlijk in het jubileumjaar ingediend moet worden bij de gemeente.

Heeft u vragen over predicaten? Neem dan contact op via onderscheidingen@bergenopzoom.nl

Wilt u meer weten over Koninklijke onderscheidingen, bekijk dan de website van het Koninklijk Huis(externe link).

Heeft deze informatie u geholpen?