Het kantoor van de Havendienst bevindt zich in het bedieningsgebouw op de Burgemeester Peterssluis aan de Van Konijnenburgweg 157 in Bergen op Zoom.

De Havendienst van de gemeente Bergen op Zoom regelt:

  • Alle operationele en organisatorische zaken voor het gebruik van de haven.
  • De bediening van de brug en de doorvaart van de sluis.
  • De inning van havengelden voor de beroepsvaart d.m.v. een geautomatiseerd systeem.
  • De ligplaatsen op openbare gemeentelijke ligplaatsen.
  • De reserveringen aan de loswal voor overslag.
  • De ligplaats van passagiersschepen aan de kade en de vingersteiger.
  • De sleutels voor het bedienen van het platform en de afsluiters voor de drinkwaterinname. Deze zijn op de sluis bij de Havendienst te krijgen.

Openingstijden

De Havendienst is bereikbaar op de bedieningstijden van de sluis en brug:

Winter 1 oktober tot en met 31 maart 
maandag t/m vrijdag6.00-20.00 uur
zaterdag8.00-18.00 uur
zon/feestdag10.00-18.00 uur
Op doordeweekse dagen is het mogelijk om een extra brugbediening aan te vragen. Zie havengeldverordening20.00-22.00 uur
Zomer van 1 april tot en met 30 september 
maandag t/m vrijdag6.00-20.00 uur
zaterdag 8.00-18.00 uur
zon/feestdag10.00-20.00 uur
Feestdagen 
24 december

Starttijd als het op een zaterdag valt: 8.00 uur
Starttijd als het op een zondag valt: 10.00 uur
Sluitingstijd ma t/m zondag: 18.00 uur

Sluit twee uur eerder dan oorspronkelijke tijd, geen extra brugbediening mogelijk

25 decemberGeen bediening
26 december12.00-14.00 uur
31 december

Starttijd als het op een zaterdag valt: 8.00 uur
Starttijd als het op een zondag valt: 10.00 uur
Sluitingstijd ma t/m zondag: 18.00 uur

Sluit twee uur eerder dan oorspronkelijke tijd, geen extra brugbediening mogelijk

1 januariGeen bediening

Bereikbaarheid

Marifoonkanaal 22
E-mail havendienst@bergenopzoom.nl
Telefoonnummer sluis 0031 164 27 74 94
Telefoonnummer Havendienst 0031 164 27 74 94
Telefoonnummer Coördinator Havenmeester 0031 164 27 74 95

Communicatie en meldplicht

Iedereen die gebruik maakt van de haven of de faciliteiten heeft een meldplicht bij de Havendienst. Volg de aanwijzingen met of zonder hulpmiddelen, zoals scheepvaartseinen, altijd op.
Bij het varen en manoeuvreren door de haven is het uitluisteren op marifoonkanaal 22 noodzakelijk.

Pleziervaart

Voor plezier- en recreatievaart kunt u terecht op de website van Watersport Vereniging de Schelde.

WV de Schelde is een vereniging met een actief verenigingsleven. Met een jachthaven voor motorboten, vissers en zeilers en met een jeugd locatie “Aan Lager Wal”, waar door (aspirant-) leden zeillessen en surflessen gevolgd kunnen worden. Er kan ook op eigen gelegenheid met open zeilbootjes gevaren worden. 

Voor een vaste ligplaats in de jachthaven komen alleen leden van wv de Schelde in aanmerking. 

Voor vragen kunt u terecht bij de Havenmeester via telefoonnummer 06 30 67 07 23

Beroepsvaart

De Theodorushaven ligt aan het Schelde Rijnkanaal (SRK) en kan via de Bergsche Diep worden bereikt. Vanaf dat de havendamlichten zijn gepasseerd, is de vaargeul aangegeven met een witte lichtenlijn. Deze leiden naar de Burgemeester Peterssluis. De maximale toegestane doorvaartbreedte is 11.60 meter. 

Nadat de havendamlichten zijn gepasseerd bevindt men zich in vaarwater van Bergen op Zoom. En vanaf dat moment havengeldplichtig. Zie hiervoor onderstaande Havengeldverordening.

Binnen het hele vaargebied, zowel in de buitenhaven alsook in de binnenhaven, geldt een maximale vaarsnelheid van 6 kilometer per uur.

Over het binnenhoofd van de sluis ligt een beweegbare klapbrug, die bij aanbod van scheepvaart (zowel beroeps-, als ook voor recreatievaart) die een brugopening nodig heeft, wordt bediend.

Achter in de haven is er ter hoogte van de gemeentelijke loswal een zwaaikom, waar bij een onbezette kade met maximaal 110 meter gedraaid kan worden. Ook buiten de sluis, ter hoogte van de Cees de Boer haven (buitenhaven), is het mogelijk om met 110 meter te draaien.

U mag geen gebruik maken van de Cees de Boer haven door de aanwezigheid van een laad/losplaats voor gevaarlijke stoffen. Schepen van 135 meter en koppelverbanden kunnen en mogen de sluis, vanaf het SRK komend, achteruitvarend passeren en de haven invaren.

Bedrijven en (gemeentelijke) ligplaatsen

In het ca. 2,5 kilometer lange havenkanaal bevinden zich diverse bedrijven met watergebonden activiteiten en eigen laad- en losplaatsen. De gemeente beschikt over ligplaatsen voor de beroepsvaart op twee plaatsen in de haven. In overleg met de gemeentelijke Havendienst kan hier een ligplaats worden genomen.

Openbare gemeentelijke loswal en vingersteiger

Achter in de haven bevindt zich de openbare gemeentelijke loswal. Deze wordt voor een deel gehuurd en gebruikt voor het overslaan van containers. Het resterende deel van de loswal is gescheiden door het verhuurde middengedeelte.

Met de Havendienst kunnen over het resterende deel (een gedeelte van circa 120 meter en een gedeelte van circa 30 meter) afspraken worden gemaakt en reserveringen worden gedaan voor het overslaan van diverse goederen. Bijvoorbeeld het overslaan van bouwmaterialen maar ook constructies. Wel moet zelf voor de overslaginrichtingen worden gezorgd.

Ook bevindt zich hier een zogenaamde vingersteiger waar aan beide kanten, ook met vaartuigen van 135 meter lengte, kan worden afgemeerd. De noordkant van deze steiger kan voor passagiersschepen worden gereserveerd, waarbij de mogelijkheid bestaat om, met een hydraulisch bewogen platform, rolstoelen en bedden van en aan boord kunnen worden genomen. Op deze steiger kan op 4 punten, met eigen hulpmiddelen, drinkwater worden ingenomen. Ook zijn er meerdere 220 volt aansluitingen, 16 ampère gezekerd, voor lichte/geringe stroomafname.

Heeft deze informatie u geholpen?