U kunt ook digitaal uw rijbewijs verlengen. Vervolgens ligt uw nieuwe rijbewijs 2 werkdagen na de aanvraag voor u klaar op het stadskantoor. Voor het ophalen van uw rijbewijs maakt u een afspraak. We adviseren u om de afspraak voor het ophalen direct te maken nadat u uw nieuwe rijbewijs hebt aangevraagd.

Wat moet u weten

  • Een digitale aanvraag is alleen mogelijk bij de verlenging van een rijbewijs of bij het behalen van een nieuwe categorie. Niet als u net uw rijbewijs hebt gehaald.
  • U heeft een geactiveerde DigiD app met een eenmalige identiteitscheck. Hiervoor heeft u een Android smartphone met NFC-lezer (Android versie 6.0 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger met IOS 13 of hoger) nodig.

Voorwaarden

  • U heeft een Nederlands rijbewijs.
  • U vraagt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan.
  • U staat ingeschreven in de gemeente.
  • U heeft de ID-check toegevoegd aan de DigiD app. Of u heeft een identiteitsbewijs met pincode en de DigiD-app. Meer informatie op de website van DigiD(externe link).

Voldoet u niet aan alle voorwaarden? Dan kunt u uw rijbewijs niet online verlengen. Ga dan naar de gemeente waar u staat ingeschreven.

Gezondheidsverklaring

Soms heeft u een Gezondheidsverklaring nodig van het CBR. Bijvoorbeeld als u een vrachtwagenrijbewijs heeft of vanaf een bepaalde leeftijd. Kijk voor meer informatie op de website van het CBR(externe link).

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Online verlengen is dan niet mogelijk. U kunt de vermissing of diefstal bij ons melden. Dit doet u online (ga naar het onderwerp rijbewijs kwijt of gestolen). Ga daarna naar uw gemeente om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Rijbewijs verlopen

Is uw rijbewijs verlopen, dan hoeft u niet opnieuw examen te doen. U kunt uw rijbewijs online of via de gemeente verlengen. Rijbewijs afgegeven na 1 oktober 2006? U kunt uw rijbewijs online verlengen. Rijbewijs afgegeven voor 1 oktober 2006? Ga dan naar uw gemeente.

Hoe werkt het?

  • U gaat naar een erkende fotograaf. Een overzicht met erkende fotografen in de gemeente Bergen op Zoom(externe link).
  • Bij de fotograaf zet u uw handtekening. Foto en handtekening worden doorgestuurd naar de RDW. U krijgt een antwoord of u inderdaad digitaal kunt aanvragen.
  • U logt in op de website van de RDW(externe link), handelt de aanvraag verder af en betaalt met IDEAL. De kosten bedragen € 48,15.
  • Bij de fotograaf betaalt u kosten voor het maken van een pasfoto en het zetten van een handtekening. Deze kosten zijn niet inbegrepen bij de € 48,15 die u betaalt aan de RDW.

U krijgt een mail als uw rijbewijs klaar ligt op het stadskantoor. Voor het ophalen van uw rijbewijs maakt u een afspraak.

In onderstaande video vindt u ook de uitleg over hoe het digitaal aanvragen van het rijbewijs in z'n werk gaat.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website van de RDW(externe link).

Heeft deze informatie u geholpen?