Wilt u asbest uit een gebouw verwijderen? Dan moet u dat melden bij de gemeente via het Omgevingsloket. Daarbij maakt het niet uit om hoeveel asbest het gaat.

Wat u moet weten

Als u als particulier asbest wilt demonteren en afvoeren moet u daarvoor het volgende doen:

  • Dien 5 dagen voorafgaand aan de start van het demonteren en afvoeren een sloopmelding in. Dat kan via het Omgevingsloket.
  • Vervolgens wacht u 5 dagen met het uw sloopwerkzaamheden. Een medewerker van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant kan in die periode contact met u opnemen over de behandeling van uw melding. Of over het plannen van een controle tijdens het verwijderen van het asbest.
  • Voor kleine hoeveelheden geschroefde golfplaten, maximaal 35m2 per kadastraal perceel geldt een andere procedure. Ook dit moet u melden in het Omgevingsloket. Maar dan krijgt u binnen 5 werkdagen per post een bevestiging. Hiermee kunt u het asbest afgeven bij Saver. U mag alleen asbest zelf demonteren als de asbestplaten met nog goed werkende schroeven losgemaakt kan worden. Als de schroeven of spijkers roestig zijn of vastzitten kan de asbestplaat breken. En dan komen er ongezonde asbestvezels vrij.
  • Grotere hoeveelheden of andere asbesthoudende materialen mag u niet zelf afvoeren. Dit moet door een gecertificeerd bedrijf gebeuren. En u moet het melden via het Omgevingsloket. Hiervoor geldt een procedure van 4 weken. Aan de melding moet een asbestinventarisatierapport toegevoegd worden.
  • Let op: Asbesthoudend dakbeschot niet zelf verwijderen. Veel mensen denken dat ze asbesthoudend dakbeschot (materiaal onder de dakpannen) zelf mogen verwijderen en hier geen sloopmelding voor nodig hebben. Dit is niet het geval! Omdat het dakbeschot vastgespijkerd is, komen er bij slopen onvermijdelijk asbestvezels vrij. Daarom moet een gespecialiseerd bedrijf het dakbeschot weghalen. Ook hiervoor moet u een sloopmelding indienen ten minste 4 weken voor aanvang van de sloopwerkzaamheden. De melding moet voorzien zijn van een asbestinventarisatierapport.
  • Let op: Ook een asbesthoudend rookkanaal niet zelf verwijderen. Daarbij komen onvermijdelijk asbestvezels vrij. Daarom moet een gespecialiseerd bedrijf het rookkanaal weghalen. Ook hiervoor moet u een sloopmelding indienen ten minste 4 weken voor aanvang van de sloopwerkzaamheden. De melding moet voorzien te zijn van een asbestinventarisatierapport.

Bedrijven moeten asbest altijd laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf.

Hier vindt u een overzicht van gecertificeerde bedrijven.

Hier vindt u meer informatie over asbest.

Voor informatie over de afhandeling van de sloopmelding kunt u bellen met de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant via telefoonnummer 013 206 01 00

Wat mag je als particulier wel en niet zelf verwijderen?

Bijna al het asbest moet door een erkend bedrijf verwijderd worden.

Dit asbest mag u zelf verwijderen nadat u het aan de gemeente gemeld heeft:

  • geschroefd, onbeschadigd en hechtgebonden plaatmateriaal (met uitzondering van dakleien)
  • vloertegels en niet gelijmde vloerbedekking
  • losliggend object (bv. bloembak)

Dit asbest mag alleen worden verwijderd als het uit een gebouw komt dat niet bedoeld is als bedrijf. En het is toegestaan voor maximaal 35m² asbesthoudende toepassingen per kadastraal perceel.

Alle andere asbesthoudende toepassingen moeten door een erkend bedrijf verwijderd worden. Op www.ascert.nl vind u deze bedrijven. Voordat het werk begint moet er een inventarisatierapport opgesteld worden door een asbestinventarisatiebedrijf. Ook deze bedrijven zijn te vinden op www.ascert.nl.

 

Kosten

U betaalt de kosten voor het verwijderen van asbest zelf.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor 6 natuurlijke mineralen met een vezelstructuur. Vanaf 1 juli 1993 is het in Nederland verboden om asbest te gebruiken. Asbest is slecht voor de gezondheid. Het kan kanker veroorzaken. Daarom zijn er regels voor het verwijderen van asbest.

Heeft deze informatie u geholpen?