Illegale storting afval

Roks, M.

Overlast afval

Wordt er een afval bij een ondergrondse container geplaatst in plaats van erin? Vindt u volle vuilniszaken in een perk of in het bos? Maakt u hier dan een melding van. Kies de categorie reiniging en vervolgens illegale storting.

Dumping van synthetische drugs

Een illegale dumping van drugsafval is goed te herkennen. Vaak ligt het afval in vaten of jerrycans langs de weg, in het bos of in het open veld. Het zijn meestal kunststof en stalen vaten, zoals plastic drums, jerrycans en soms ook gasflessen. Soms ligt het in een uitgebrande auto en is het nog gevaarlijker. Het chemisch afval is afkomstig van illegale drugslaboratoria. Het kan zeer brandbaar, sterk bijtend of giftig zijn.

Als u dergelijke afval vindt:

  • Raak niets aan
  • Schop of duw niet tegen verpakkingen
  • Neem afstand (minimaal 25 meter) met de wind in uw rug
  • Niet roken in buurt van de dumping
  • Houd bij brand minimaal 100 meter afstand met wind in de rug
  • Alarmeer direct politie via 112 , of de brandweer als het afval brandt
  • Volg hun instructies op

Als u een illegale dumping ziet

Bel de meldkamer van de politie (spoed dus bel 112) als u getuige bent van een illegale dumping. Zorg dat uw veiligheid altijd voorop staat. Maak als het mogelijk is foto’s, noteer nummerborden en maak een beschrijving van de vervoermiddelen en personen. U kunt deze melding eventueel ook anoniem doen via ‘Meld Misdaad Anoniem’, tel 0800 7000.

Als u iets verdachts ziet

Illegale dumpingen vinden vaak plaats als het donker is. Het gaat vaak om grotere hoeveelheden. Vervoer gebeurt meestal met bestelauto’s en soms kleine vrachtwagens. Wees alert als u een auto ziet op een niet voor de hand liggende plaats in het bos of buitengebied (bijvoorbeeld een doodlopend weggetje). Noteer het nummerbord en bel de politie in verband met een verdachte situatie (geen spoed, dus 0900-8844). Als u zelf de eigenaar bent van de grond waar het afval ligt, doe dan ook officieel aangifte bij de politie. Als de dader bekend is dan moet deze de schade terugbetalen. Zonder aangifte is er wettelijk geen gedupeerde.