Bent u 18 jaar of ouder? Dan mag u zelf een huurcontract van een woning aangaan. Hieronder staan de meest voorkomende vormen van huren op een rijtje.

Huren via een woningcorporatie

Inschrijven als woningzoekende

In onze gemeente is Stadlander de grootste verhuurder van sociale (lage, betaalbare) huurwoningen. Daarom is er vaak een wachtlijst. Samen met vijf andere woningcorporaties in West-Brabant en Zeeland hebben zij één website. Op www.zuidwestwonen.nl(externe link) adverteren ze al hun woningen. Op deze website schrijft u uzelf eerst in als woningzoekende. Daarna kunt u op alle woningen reageren die bij uw inkomen en wensen passen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid om uw huur makkelijker te betalen. De toeslag wordt verstrekt door de Belastingdienst. Op www.toeslagen.nl(externe link) staan de regels, kunt u een proefberekening maken en de toeslag aanvragen. U kunt niet voor alle woningen huurtoeslag aanvragen. Zo mag de huurprijs bijvoorbeeld niet hoger zijn dan een bepaald bedrag: de huurtoeslaggrens. Is de huurprijs hoger, dan krijgt u geen toeslag.

Speciaal voor jongeren!

Voor jongeren tot 23 jaar is de huurtoeslaggrens extra laag. Dat maakt het moeilijker om een woning te vinden. Maar Stadlander maakt het extra makkelijk voor u: woningen met huurkorting! In de advertentie van zo’n woning staat dit duidelijk aangegeven. Kijk voor meer informatie op Stadlander, voorrang voor jonge huurders(externe link).

Huren via een particuliere verhuurder

Wachtlijst

Een particuliere verhuurder oftewel verhuurmakelaar heeft vaak geen of een korte wachtlijst. Meestal zijn er geen inschrijfkosten, maar betaalt u bij een match wel extra kosten.

Hoge huurprijs

Een particuliere verhuurder is niet gebonden aan maximale huurprijzen of maximale huurverhoging. Vaak is dit voor jongeren qua betaalbaarheid een struikelblok.

Adressen particuliere verhuurders

Regelmatig aanbod van woningen in onder andere de gemeente Bergen op Zoom door www.directwonen.nl(externe link), www.hopmanswonen.nl(externe link), www.pararius.nl(externe link), www.huurzone.nl(externe link), www.rentslam.com(externe link). Of kijk op sites zoals www.huurwoningen.nl(externe link)

Wonen via anti-kraak of tijdelijke huur

Anti-kraak

Bij anti-kraak, ook wel ‘leegstandbeheer’ of ‘bruikleen’ genoemd, woont u heel goedkoop. Om te voorkomen dat het pand te lang leegstaat, kunt u hier tijdelijk in wonen. Het kan een huis zijn, maar ook een school of kantoorgebouw. De aanbieder geeft u een bruikleenovereenkomst. U betaalt een maandelijkse vergoeding, dus géén huurprijs en u kunt hiervoor geen huurtoeslag aanvragen. Houd er rekening mee dat u soms snel van locatie moet wisselen.

Tijdelijke huur

Bij tijdelijke huur heeft u iets meer zekerheid dan bij anti-kraak. U kunt een pand voor minimaal 6 maanden huren, soms zelfs voor enkele jaren. Daarvoor krijgt u een tijdelijk huurcontract. Omdat u een huurprijs betaalt, kunt u ook huurtoeslag aanvragen.

Aanbieders anti-kraak of tijdelijke huur

Keurmerk

De aanbieders met een keurmerk kunt u vinden op de website Keurmerk Leegstandbeheer(externe link).

Corporaties

Ook corporaties bieden af en toe tijdelijke huur aan, bijvoorbeeld omdat ze die woningen in de toekomst gaan renoveren of slopen. Informeer bij de corporatie of kijk op de website van www.zuidwestwonen.nl(externe link).

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Bezoek dan ook eens de website van de Rijksoverheid(externe link) met de meest gestelde vragen rondom een huurwoning.

Informatie over huurrecht in Nederland vindt u op de website van het informatiecentrum Wettelijke Aansprakelijkheid(externe link).

Heeft deze informatie u geholpen?