Extra drukte door paspoortpiek

Verloopt uw paspoort of identiteitskaart binnenkort? Vanwege de 'paspoortpiek' is het extra druk en lopen de wachttijden bij Burgerzaken op. Houd hier rekening mee als u een nieuw reisdocument nodig heeft.

Een piek in het aantal aanvragen

In 2024 hebben heel veel mensen een nieuw reisdocument nodig. Dat heeft een reden: in maart 2014 werd een paspoort of identiteitskaart voor volwassenen 10 jaar geldig in plaats van 5 jaar. Veel mensen hebben dat moment afgewacht. Dat zorgde voor een enorme piek in het aantal aanvragen. Die extra drukte verwachten we nu weer. Alle paspoorten en identiteitsbewijzen van toen verlopen namelijk in 2024.

Maak nu alvast een afspraak

Een nieuw reisdocument aanvragen kan alleen op afspraak of bel 14 0164 of 0164 277 000. Wacht hier niet mee tot u het nieuwe reisdocument echt nodig hebt, maar plan nu alvast iets in. Vanwege de toenemende drukte kan het langer duren voordat u een afspraak kan maken. De wachttijd kan oplopen tot 2 weken. Na de aanvraag duurt het nog 5 werkdagen voordat u het reisdocument kunt ophalen. 

Digitaal aanvragen

Het is ook mogelijk om de aanvraag voor uw reisdocument digitaal voor te bereiden. Ook als uw reisdocument kwijt of gestolen is. Kijk voor meer informatie op Paspoort, ID-kaart en rijbewijs 

Voordelen:

  •         Start de aanvraag wanneer het u uitkomt
  •         U kunt direct online betalen
  •         De afhandeltijd in het stadskantoor is korter