Bij uw eerste kind (met de Nederlandse nationaliteit) kunt u kiezen of het de achternaam van de (duo)moeder of die van de vader krijgt. U kunt ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van de ouders: een dubbele achternaam. De gekozen achternaam geldt daarna voor alle volgende kinderen.

Afspraak maken voor het kiezen van een achternaam

Wat moet u weten

Wel getrouwd / partnerschap

  • Het kind krijgt de achternaam van de vader of de duomoeder.
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de moeder krijgt? Of een dubbele achternaam? Leg hiervoor samen een verklaring af bij de gemeente. Dit kan uiterlijk tot het moment van de geboorteaangifte. Wij adviseren u dit al voor de geboorte te regelen. Maak een afspraak voordat u langskomt.

Niet getrouwd / geen partnerschap

  • Het kind krijgt de achternaam van de moeder.
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de vader, duomoeder of een dubbele achternaam krijgt? Dan moet de vader of de duomoeder eerst het kind erkennen. Wij adviseren u dit al voor de geboorte te doen.

Dubbele achternaam

U kunt ook kiezen voor een dubbele achternaam voor uw kind(externe link). Een enkele achternaam blijft ook mogelijk. Een dubbele achternaam kunt u alleen kiezen als:

  • dit uw eerste kind is
  • uw kind de Nederlandse nationaliteit heeft vanaf geboorte of erkenning

Dubbele achternaam van tevoren vastleggen

U kunt de keuze voor de  dubbele achternaam voor de geboorte of uiterlijk bij de geboorteaangifte laten vastleggen. Hiervoor moet u samen naar de gemeente komen.

Voor de moeder is het vaak lastig om bij de geboorteaangifte te zijn. Daarom is het verstandig om de dubbele achternaam al voor de geboorte vast te leggen. Maak hiervoor een afspraak(externe link).

Overgangsregeling dubbele achternaam

Vanaf 1 januari 2024 geldt een overgangsregeling. Kinderen die tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023 zijn geboren kunnen dan alsnog een dubbele achternaam krijgen. Dit kan alleen als het oudste kind op of na 1 januari 2016 is geboren.

Het aanpassen naar een dubbele achternaam kunt u regelen bij de gemeente. U betaalt hiervoor wel kosten.

Achternaam veranderen bij huwelijk of partnerschap

Heeft u uw kind erkend? En gaat u later alsnog trouwen of een partnerschap aan? Dan kunt u eenmalig de achternaam van uw kind veranderen. Dit kan alleen op de dag van uw huwelijk of partnerschap. Daarna niet meer. Neem vooraf contact op met de gemeente als u de achternaam wilt laten wijzigen.

Meenemen

  • Geldig identiteitsbewijs van beide ouders
  • Beide ouders zijn aanwezig bij de afspraak

Kosten

Kosten achternaam aanvragen :
Achternaam aanvragenPrijs
Aanpassen dubbele achternaam voor eerste kind€75
Aanpassen dubbele achternaam voor ieder volgend kind€50

Heeft deze informatie u geholpen?