Wateroverlast
Het klimaat is aan het veranderen en dit leidt tot meer extremen. Doordat regenbuien heviger worden en er dan in één keer heel veel regen valt, is er steeds vaker sprake van hoog water en overstromingen. Water komt op straat te staan en het water kan zelfs naar binnen lopen bij huizen.
Op dit soort momenten is het voor de brandweer en de gemeente lastig om het water weg te pompen. Het huidige rioolsysteem is namelijk niet gemaakt voor zo veel regenval. De buizen en gemalen zijn simpelweg niet groot genoeg om zo veel water in één keer weg te pompen. Dat gaat in de toekomst helaas niet veranderen. Er is niet genoeg plaats in de bodem om het riool te vergroten.
Verschil wateroverlast en waterhinder
Wateroverlast
Wateroverlast betekent dat het water vanaf de straat de omliggende gebouwen in loopt, wat zorgt voor schade. Dit vormt een risico voor de gezondheid, omdat het afvalwater uit het riool op dat moment de straat op kan stromen. In het geval van wateroverlast treffen we als gemeente, indien mogelijk, maatregelen om de schade te beperken.
Waterhinder
Waterhinder betekent dat, na een regenbui, het water in de straat of het openbaar gebied blijft staan. Het water leidt dan niet tot schade aan gebouwen. Waterhinder zal door klimaatverandering vaker gaan voorkomen en dat moeten we accepteren. Hier zal pas iets aan gedaan worden op het moment dat er groot onderhoud gepland staat en de straat toch al open gemaakt wordt.
Wat wij als gemeente reeds doen en u, als inwoner, zoal kan doen om wateroverlast te voorkomen leest u hieronder.