Beste inwoners van de gemeente Bergen op Zoom,

Een half jaartje ben ik nu burgemeester van Bergen op Zoom en ik heb het heel erg naar mijn zin. In die zes maanden ben ik allerhartelijkst ontvangen en ben ik me echt thuis gaan voelen in de gemeente. En dat is ook letterlijk het geval, want inmiddels woon ik samen met mijn man Paul heerlijk in De Markiezaten. Iedere week ontdekken we weer nieuwe mooie plekjes in de gemeente, of het nu in de binnenstad is of in Halsteren, Lepelstraat of de Heimolen, of midden in de bosrijke natuur van Bergen op Zoom. Altijd is er weer iets bijzonders te zien. Maar niet alleen de fysieke omgeving heeft een aantrekkingskracht. Meer nog geniet ik van alle gesprekken die ik voer en van alle ontmoetingen die ik inmiddels al met velen van u heb gehad.
De verhalen van inwoners maken immers de stad.

Terwijl ik dit zit te schrijven besef ik ook terdege dat ik ook heel wat inwoners nog niet heb kunnen spreken. Daar is sowieso de tijd ook veel te kort voor geweest en misschien is dat ook wel ondoenlijk. Toch zeg ik weleens dat ik burgemeester wil zijn van alle bijna 69.000 inwoners die Bergen op Zoom telt. En mijn credo is dat als je iets zegt, dat je dat ook waar moet maken. Ik vind het leuk als ik op straat gewoon wordt gegroet. Want ondanks de vele mogelijkheden die we hebben om contact met elkaar te hebben, blijft gewoon elkaar persoonlijk ontmoeten heel erg belangrijk en de beste manier om meer van elkaar te weten te komen.

Met dat in het achterhoofd wil ik graag dit voorjaar vanuit de gemeente een soort van open dag organiseren om die verbinding makkelijker tot stand te laten komen. Voor mij was dat ook mede de reden om voor te stellen om de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst te schrappen. In meerdere gemeenten zie je datzelfde gebeuren. Omdat je bij die bijeenkomsten steeds minder inwoners ziet en het vaak ook dezelfde mensen betreft die je vaker tegenkomt, wil ik het graag over een andere boeg gooien.

Bijna dagelijks sta ik ervan te kijken hoeveel vrijwilligers zich met ziel en zaligheid inzetten voor onze gemeente. En dat gaat dan niet altijd om mensen die betrokken zijn bij het verenigingsleven. Die inzet zie ik ook op hele andere gebieden. Als voorbeeld noem ik de bijeenkomst van ‘Samen Verdelen’. Ik heb daar zoveel mensen zien genieten van een onbezorgde avond die mogelijk is gemaakt door de onbaatzuchtige inzet van vrijwilligers. Dat soort verbindingen zijn goud waard. Misschien wel meer dan goud. En het is maar één voorbeeld van de vele voorbeelden die ik al ben tegen gekomen. Gezien en gehoord worden, daar gaat het volgens mij om en daar wil ik als burgemeester mijn best voor doen.

Toen ik deze week met flink wat tegenwind over de Westersingel fietste zag ik op het pand van de Blokstallen de zin van Bert Bevers staan: ‘Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen’. Een mooie zin die alles in zich heeft, want eigenlijk gun je dat iedere inwoner. Met die zin wil ik u allen een voorspoedig 2024 wensen en ik hoop u dit jaar in goede gezondheid te mogen ontmoeten.

Margo Mulder
Burgemeester van Bergen op Zoom

Bekijk hier de uitzending van Zuidwest TV: Margo Mulder; 100 dagen burgemeester

Zuidwest tv Margo Mulder 100 dagen burgemeester
(externe link)