Burgemeester Margo Mulder van Bergen op Zoom zoekt een kinderburgemeester uit de gemeente om haar te ondersteunen met haar taken. De gemeente schrijft alle scholen aan leerlingen op te roepen om zich aan te melden. Scholen krijgen een lesbrief en video met een boodschap van de burgemeester.

De gemeente Bergen op Zoom is een zoektocht gestart naar een kinderburgemeester die burgemeester Mulder vanaf oktober kan gaan helpen met haar werkzaamheden. Alle basisscholen in de gemeente zijn aangeschreven met de aankondiging van dit voornemen. Op korte termijn ontvangen de basisscholen een kant en klaar lespakket waarmee een les gegeven kan worden over hoe een gemeente werkt en wat de rol is van een burgemeester, wethouders en natuurlijk van de kinderburgemeester. Burgemeester Mulder roept leerlingen van groep 6 aan het einde van de les door middel van een videoboodschap op om zich aan te melden als kandidaat voor de rol kinderburgemeester tot en met november 2025.

Procedure

Leerlingen die op dit moment in groep 6 zitten kunnen zich later deze maand aanmelden via een formulier op de website van de gemeente. Op dezelfde website zal informatie komen te staan voor de ouders/verzorgers van de aanstaande kinderburgemeester. 

Een selectiecomité van de gemeente zal eind juni een keuze maken uit alle inzendingen. Na de selectieprocedure zal de kinderburgemeester in september worden geïnstalleerd. De kinderburgemeester krijgt een rol bij verschillende evenementen in de gemeente vanaf oktober 2024 tot en met november 2025. In december volgend jaar zal de kinderburgemeester het stokje overdragen aan een opvolger.

Wedstrijd

Naast de zoektocht organiseert de gemeente ook een wedstrijd waarbij basisschoolleerlingen een ambtsketen mogen ontwerpen voor de kinderburgemeester. Het winnende ontwerp zal daadwerkelijk gemaakt worden en gebruikt worden als ambtsketen voor de kinderburgemeester.

Oproep werkgroep

De gemeente is nog op zoek naar vrijwilligers die deel willen nemen aan de werkgroep die de kinderburgemeester zal begeleiden. Bij interesse kunnen zij contact opnemen via kinderburgemeester@bergenopzoom.nl.