De 8 burgemeesters van het district De Markiezaten hebben samen een brief ondertekend, op initiatief van burgemeester Margo Mulder van Bergen op Zoom. In de brief vragen zij aan de leden van de Eerste Kamer om duidelijke regels op te stellen die helpen om de toenemende Flakka-overlast tegen te gaan.

Het gebruik van de gevaarlijke drug Flakka is de afgelopen 3 jaar in heel Nederland gestegen. Ook in de regio West-Brabant en Zeeland maken hulporganisaties, politie en gemeenten zich grote zorgen over het groeiende gebruik van deze 'Zombiedrug'.

Wethouder Joey van Aken legt uit: "We willen graag deze mensen beschermen tegen zichzelf. Na gebruik krijgen ze vaak psychische problemen, zoals verward gedrag, en vormen ze een gevaar voor zichzelf en anderen. Op dit moment hebben we echter geen wettelijke mogelijkheden om deze mensen te beschermen. Daarnaast veroorzaken ze overlast waar de politie tegen moet optreden, wat ook veel tijd en moeite kost."

De brief zal vandaag, woensdag 31 januari, per post naar Den Haag worden gestuurd. De burgemeesters hopen dat Den Haag snel actie onderneemt om de Flakka-overlast aan te pakken.