Werkzaamheden Nieuwe Molenweg

De huidige riolering is verouderd en niet berekend op de hevige regenbuien van tegenwoordig. Bovendien is het riool door de ligging lastig te inspecteren en te onderhouden. Ook de verharding is aan vervanging toe. 

Uit te voeren werkzaamheden

Vanaf augustus 2025 starten de werkzaamheden aan de Nieuwe Molenweg. Een nieuwe duiker wordt aangelegd om regenwater af te voeren vanaf de Halsterseweg naar de waterberging tussen de Melanenweg en de Fort Pinsenweg. Daarnaast worden delen van het bestaande riool vervangen en wordt nieuwe verharding aangebracht.

De werkzaamheden vinden plaats op de volgende locaties:

  • Nieuwe Molenweg: tussen de kruising met de Klovenier en de kruising Fort Pinsenweg – Steenovenweg en de Melanenweg.
  • Werkzaamheden van Enexis en Evides: van de Vendelier tot aan het viaduct bij de Randweg Noord.

Planning en fasering

De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd:

Nutsbedrijven  – september 2025 t/m april 2026

  • Start: vanaf de bestaande transformator aan de Nieuwe Molenweg richting het viaduct bij de Randweg Noord.
  • Eind 2025: afronding eerste deel.
  • Begin 2026: vervolg richting de Vendelier.

Gemeente Bergen op Zoom – augustus 2025 t/m december 2026

  •  Start: op het terrein van de Intratuin en het perceel ten noorden daarvan.
  • Vanaf februari/maart 2026: aanleg van de duiker vanaf de kruising Fort Pinsenweg – Steenovenweg richting de Nieuwe Molenweg, zodra de nutsbedrijven hun werkzaamheden hebben afgerond.

Tijdens de werkzaamheden

We doen ons best om de overlast voor omwonenden en weggebruikers zoveel mogelijk te beperken. Heeft u toch vragen of ervaart u hinder? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0164 en vermeld daarbij: project Nieuwe Molenweg.

Veelgestelde vragen

Op woensdag 2 juli 2025 vond een inloopavond plaats voor bewoners en andere belanghebbenden rondom de werkzaamheden aan de Nieuwe Molenweg. Tijdens deze bijeenkomst zijn diverse vragen gesteld over de planning, uitvoering en gevolgen van het project. Op basis van deze vragen is onderstaande Q&A opgesteld.

Planning en fasering 

  • Hoe lang duren de verschillende fasen van het project? 
    Momenteel zijn dit inschattingen vanuit het projectteam, maar de aannemer heeft na gunning de verplichting om binnen vier weken een detailplanning aan te leveren. Momenteel is de planning als volgt:
  1. Fase Intratuin: augustus-september 2025;
  2. Fase perceel gelegen ten noorden van de Intratuin: september-november 2025;
  3. Fase Nieuwe Molenweg (civiele werkzaamheden) van de Fort Pinsenweg tot aan de trafo Nieuwe Molenweg 63: februari/maart-juni 2026;
  4. Fase Nieuw  Molenweg (civiele werkzaamheden) van de trafo Nieuwe Molenweg 63 tot aan Nieuwe Molenweg 59: juni – oktober 2026;
  5. Fase Nieuw  Molenweg (civiele werkzaamheden) van de Nieuwe Molenweg 59 tot aan de Klovenier: juni – september 2026;
  6. Fase Melanenweg 4 tot en met Melanenweg 5 en de duiker Melanenweg parallel Ligneweg: oktober-november 2026;
  7. Fase 1 kabels en leidingen: Trafo Nieuwe Molenweg 63 tot kruising Fort Pinsenweg: september-oktober 2025;
  8. Fase 2 kabels en leidingen: Kruising Fort Pinsenweg  tot viaduct Randweg Noord: oktober-december 2025;
  9. Fase 3 kabels en leidingen: Trafo Nieuwe Molenweg 63 tot de Vendelier: januari-april 2026
  • Zijn er risico’s dat de planning uitloop? Wat zijn hier de gevolgen van? 
    Er bestaat altijd een risico dat de planning uitloopt. We zijn in onze werkzaamheden zeer weer- en gebiedsafhankelijk. We weten nooit wat we tegenkomen in de ondergrond en hoe het weer zich houdt. De gevolgen zijn dat de faseringen die achter elkaar staan allemaal iets opschuiven. 

Bereikbaarheid en overlast 

  • Blijft mijn woning bereikbaar tijdens de werkzaamheden? 
    De woningen blijven voor voetgangers altijd bereikbaar door middel van het toepassen van kunststof loopschotten. Met de auto is dit tijdens de werkzaamheden niet mogelijk.
     
  • Welke omleidingen of verkeersmaatregelen worden er genomen? 
    Er worden meerdere omleidingen en verkeersmaatregelen genomen. Dit is in detail nu niet aan te geven. Bij de werkzaamheden rondom de kabels en leidingen en de civiele werkzaamheden zullen er diverse afsluitingen en omleidingen zijn. Doorgaand verkeer is niet mogelijk en is ook niet wenselijk in verband met de veiligheid van de werknemers en weggebruikers.
     
  • Op welke dagen en tijden wordt er gewerkt? Is er sprake van avond- of weekendwerk? 
    De werkzaamheden worden uitgevoerd van maandag t/m vrijdag tussen 07:00 uur en 17:00. En het uitgangspunt is dat er geen avond- of weekendwerk plaatsvindt. Mocht dit wel het geval zijn dan wordt de omgeving tijdig op de hoogte gesteld. Als er een calamiteit plaatsvindt is dit natuurlijk onvoorzien en dient dit wel opgelost te worden. 

Specifieke werkzaamheden

  • Wat houdt het aanleggen van de duiker en regenwaterafvoer precies in? 
    De aanleg van een duiker is te vergelijken met de aanleg van een grote tuinslang waarbij het water van A naar B verplaatst wordt, met de intentie dit water op locatie B te verzamelen, door te zetten of zoals in dit geval te laten infiltreren.
     
  • Worden er bomen of groen verwijderd en zo ja, komt daar iets voor terug?
    Ja, er wordt groen en er worden bomen verwijderd. Er worden hagen gesnoeid en bomen/opschot gesnoeid in de berging bij de Fort Pinsenweg. Nadat de werkzaamheden gereed zijn wordt er in deze berging weer een nieuw bosplantsoen aangeplant. 
     
  • Wat betekent het “opnieuw bestraten” voor de uitstraling van de straat?|
    Het is een gegeven dat een asfaltweg de gemotoriseerde weggebruikers uitnodigt tot harder rijden. Het toepassen van bestrating zorgt er normaliter voor dat dit minder uitnodigend is. De huidige bestrating en asfalt is versleten, deze is aan vervanging toe. Daarnaast gaan we de snelheidsremmende maatregelen vervangen. Er komt weer een drempel bij woning Nieuwe Molenweg 55A, een plateau op de kruising Langstraat-Melanenweg- Nieuwe Molenweg, en er komt ook een klein plateau bij de kruising Nieuwe Molenweg-Nieuwe Molenweg (halfverhardingspad).
     
  • Hoe breed wordt de weg?
    De breedte van de weg wordt gelijk aan de huidige breedte. Wat momenteel verharding is in de vorm van bestrating of asfalt zal aan het einde van het project allemaal bestrating zijn. Huidige grasbetontegels worden ook vervangen door nieuwe grasbetontegels. 

Kabels, leidingen en nutsvoorzieningen

  • Kan ik tijdens de werkzaamheden hinder ondervinden van onderbrekingen in water, gas of elektriciteit? (internet/ tv)
    Ja, dat zal het geval zijn, maar de aannemer van de kabels en leidingen (firma Baas) zal u hiervan op de hoogte stellen, zodat u hier rekening mee kunt houden.
     
  • Worden er nieuwe aansluitingen of verbeteringen aangebracht? 
    U krijgt nieuwe huisaansluitingen. Deze zijn nieuw, beter en in ieder geval minder storingsgevoelig.

Metingen en schade

  • Hoe werkt de bouwkundige opname van mijn woning? Wat als ik schade constateer na afloop?
    U ontvangt bericht wanneer uw woning binnen het gebied voor een opname valt. Als deze opname is afgerond krijgt u een persoonlijke link naar de gegevens. Wanneer u twijfelt over een schade dan kunt u dit zelf controleren. Mocht u nog twijfelen dan kunt u contact opnemen met het projectteam en dan zullen wij bij u langs komen om gezamenlijk naar uw vragen/opmerkingen te kijken. 
     
  • Is deelname aan de bouwkundige opname verplicht of optioneel? 
    Dit is niet verplicht. Wel adviseren wij u hier gebruik van te maken. Als u dit niet doet en later wilt u een schade claimen, dan is hier geen duidelijke basis voor (=vergelijking)  en zal uw claim worden afgewezen. 
     
  • Wat gebeurt er als er schade ontstaat door werkzaamheden?
    Wanneer u van mening bent dat er schade door de werkzaamheden ontstaat vragen wij u dit gelijk te melden bij de aannemer of bij het projectteam. Wij zullen hier dan direct op reageren en de situatie komen bekijken. Als het zo blijkt te zijn dat er aanwijsbare schade is ten gevolge van het werk dan wordt het werk stilgelegd. Is er niet genoeg duidelijkheid in deze, dan wordt er een meting uitgevoerd. Door deze meting zien wij of er zettingen plaatsvinden met gevolgen voor uw woning. Indien dit dan het  geval is, worden ook de werkzaamheden stilgelegd. Het projectteam zal dan samen met de aannemer gaan kijken naar  een alternatieve uitvoeringsmethode.

Communicatie & contact

  • Hoe blijf ik op de hoogte van voortgang en eventuele wijzigingen?
    Het project, het ontwerp en de uitvoering van de werkzaamheden liggen vast. Dit ontwerp is een gedragen stuk door de interne opdrachtgever en de betrokken beheerders. Als zich al wijzigingen voordoen, dan betreft het kleine wijzigingen zoals details. 
     
  • Met wie kan ik contact opnemen bij vragen of problemen tijdens het project?
    U kunt uw vragen stellen via het algemeen e-mailadres: Projecten@bergenopzoom.nl onder vermelding van: Nieuwe Molenweg. Het projectteam zal dan uw  e-mail beantwoorden en indien nodig contact met u opnemen. Ook kunt u via het KCC contact opnemen met het projectteam. Dit kan via het algemene telefoonnummer: 14 0164.

Toekomst eindresultaat

  • Hoe ziet de straat eruit na afronding van het project?
    De verharding bestaat uit  betonnen klinkers met een goot aan weerszijde van de weg, een brede betonnen opsluitband met hier en daar grasbetontegels. In de weg worden twee plateau’s en één drempel opgenomen. 
     
  • Worden er nog meer werkzaamheden verwacht in de nabije toekomst? 
    Het project Jankenberg zal aanvangen vanaf 2027-2028 en het project aanbrengen verkeersremmende maatregelen Fort Pinsenweg zullen worden uitgevoerd in 2026-2027.
     
  • Komt er beplanting/ bomen/ struiken naast de weg te staan? 
    Nee, er komen geen hagen, struiken en bomen langs de weg te staan. Wel worden de huidige hagen, struiken en bomen zoveel mogelijk gehandhaafd. 

Overige

  • Hoe hebben hulpdiensten toegang tot het gebied en worden zij ingelicht over de werkzaamheden/ bereikbaarheid?
    Binnen het projectgebied mag er door de aannemer maximaal 80 tot 100 m1 wegconstructie onderbroken zijn. Dit is een algemene regel die wij als opdrachtgever overeengekomen zijn met de hulpdiensten. De aannemer mag ervoor kiezen meer verharding op te breken, maar moet dan tijdelijk rijplaten aanbrengen. De verkeersafsluitingen van delen van Fort Pinsenweg, Melanenweg en Nieuwe Molenweg worden gecontroleerd door de afdeling verkeer. Na akkoord worden deze afsluitingen opgenomen in het systeem Melvin. De hulpdiensten maken ook gebruik van dit systeem en zijn zodoende op de hoogte van de verkeersmaatregelen. Indien de hulpdiensten benodigd zijn, kunnen zij door dit systeem te raadplegen van tevoren bepalen hoe ze moeten aanrijden zonder gehinderd te worden door de afsluitingen. 
     
  • Hoe wordt de afvalinzameling verder georganiseerd tijdens de werkzaamheden?
    De aannemer zal in overleg met de bewoners ervoor zorgen dat het afval wel opgehaald kan worden. De aannemer zal de vuilophaaldienst steeds op de hoogte stellen van de verschillende faseringen. Waar nodig zal de aannemer de vuilcontainers voor u naar de alternatieve ophaalplek brengen en aanbieden. 
     
  • Waarom nu?
    Fase 1 op het terrein van de Intratuin was al afgerond, en deze aanvullende fase is pas mogelijk nadat de kabels en leidingwerkzaamheden zijn afgerond. Nu die werkzaamheden zijn ingepland bij de kabel en leidingeneigenaren kunnen de riolering en bestratingswerkzaamheden ook worden ingepland en uitgevoerd. We plannen deze werkzaamheden altijd achter elkaar om de overlast zo kort mogelijk te houden. 
     
  • Hoe gaat de gemeente sluipverkeer voorkomen? 
    De aannemer gaat zijn verkeersplannen ontwerpen waarbij zij rekening houden met de standaard verkeersregels en de meest logische omleidingsroutes. Natuurlijk is het voor de aannemer en ons lastig om te voorkomen dat lokaal verkeer, wat de sluipwegen goed kent hier te weren. Wel zullen we door middel van attentie verhogende bebording  proberen de weggebruiker hierop te wijzen