Stichting Payung brengt generaties samen tijdens geslaagde avond in Huis van de Wijk

Bergen op Zoom, 7 juli 2025 – Stichting Payung organiseerde een bijzondere avond in Huis van de Wijk, waar de Indonesische gemeenschap van de Brabantse Wal samenkwam voor een eerste editie van ‘generatietafels’. Onder het genot van Nasi Bunkus werden verhalen gedeeld over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). Zo’n 55 aanwezigen deelden aangrijpende verhalen over de strijd voor onafhankelijkheid, de moeilijke omstandigheden en de impact van de oorlog op hun leven. De jongere generatie luisterde aandachtig en stelde vragen over de trauma's en de uitdagingen die hun ouders en grootouders hebben doorgemaakt.

Nasi Bunkus, ook wel bekend als Nasi Bungkus, heeft een bijzondere betekenis in de context van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Dit eenvoudige gerecht, bestaande uit rijst en verschillende bijgerechten, werd vaak verpakt in bananenbladeren of papier, wat het gemakkelijk maakte om mee te nemen en te delen. Tijdens de oorlog werd Nasi Bunkus een symbool van veerkracht en overleving. Het Rode Kruis deelde dit gerecht uit aan teruggekeerde krijgsgevangenen na de bevrijding. 

Voor velen was het een bron van troost en een herinnering aan thuis, te midden van de chaos en ontberingen van de oorlog. Het gerecht symboliseerde niet alleen voedsel en overleving, maar ook de gemeenschap en de steun die mensen elkaar boden in moeilijke tijden. 

De traditie van Nasi Bunkus leeft voort en wordt nog steeds geassocieerd met samenkomst en het delen van verhalen, zoals tijdens de generatietafels georganiseerd door Stichting Payung. 

De avond stond in het teken van schakels en verbinding. De verhalen die werden gedeeld, vormden schakels tussen de generaties, waarbij elke schakel een stukje geschiedenis en emotie verbond. Dit thema van schakels en verbinding werd verder versterkt door het concept van schakels van liefde. De avond benadrukte hoe liefde en begrip generaties kunnen verbinden en helen. "Het was een avond vol emotie en begrip, het is van waarde om de verhalen door te geven zo leven ze voort" zegt een deelnemer. "Ik heb zoveel geleerd over de geschiedenis van mijn oma en de offers die door mijn familie zijn gebracht." 

Stichting Payung & Jong1508 

De generatietafels zijn een prachtig initiatief van Jong1508, het jongerennetwerk van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Deze tafels brengen verschillende generaties samen om te praten over hun gedeelde verleden en toekomst, met een speciale focus op de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië, Indonesië en de Molukken. Stichting Payung heeft met haar vrijwilligers deze eerste editie georganiseerd met behulp van financiële ondersteuning door de Nationale Herdenking en het V-fonds. De stichting is trots op het succes van deze avond en kijkt uit naar toekomstige evenementen om de dialoog tussen generaties voort te zetten. 

Indië-Herdenking Brabantse Wal 

Op zondag 17 augustus 2025, 14:00uur nodigen wij u ook van harte uit voor de Nationale Indië Herdenking bij het Indië-monument in Bergen op Zoom. Dit jaar markeren we de 80e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.