Meerjarige prestatieafspraken Stadlander, huurdersbelangenverenigingen en gemeente
De gemeente Bergen op Zoom, Stadlander en huurdersorganisaties zetten zich samen in voor de meest uiteenlopende opgaven in de volkshuisvesting. Dat doen ze door het maken van gezamenlijke prestatieafspraken. Omdat de huidige prestatieafspraken, die eigenlijk liepen tot 2025, te weinig aansluiten bij de, later gesloten Nationale Prestatieafspraken en de Woondeal, is besloten om nieuwe afspraken te maken. Die zijn woensdag 10 april door vertegenwoordigers van Stadlander, de huurdersbelangenverenigingen en de gemeente ondertekend.
Dat er nieuwe afspraken nodig zijn is vooral het gevolg van een snel veranderende samenleving. De schaarste aan woonruimte is sterk voelbaar: er is een groot tekort aan betaalbare woningen in zowel het huur- als het koopsegment. Voldoende en passende woningbouw is daarom een gezamenlijke opgave. Een jaar geleden is de regionale Woondeal West-Brabant West getekend. Belangrijke speerpunten hierbij zijn het versnellen van bestaande woningbouwplannen, de uitbreiding van het aantal betaalbare woningen en de woningbouwopgaven voor aandachtsgroepen.
Van landelijk naar lokaal
Op nationaal niveau zijn in 2022 al prestatieafspraken ondertekend door de VNG, Aedes, Woonbond en het ministerie van BZK. Daarin staan onder andere onderwerpen zoals een eenmalige huurverlaging voor huurders met een naar verhouding te hoge huur en het uitfaseren van woningen met een energielabel E, F of G per uiterlijk 2028.
De afspraken uit de regionale Woondeal West-Brabant West en de landelijke prestatieafspraken zijn nu doorvertaald in lokale meerjarige afspraken die gelden voor de periode 2024-2028. Hierin staan thema’s als beschikbaarheid, kwaliteit, betaalbaarheid, leefbaarheid, zorg en welzijn en circulariteit centraal.
Reacties van de ondertekenaars
Wethouder Joey van Aken (Volkshuisvesting) is blij met de nieuwe afspraken. “Eén van de belangrijkste doelen van deze meerjarige prestatieafspraken is het vergroten van de sociale woningvoorraad. Om de productie te verhogen gaan gemeente en Stadlander nog meer en beter samenwerken. Stadlander is aan zet voor de sociale huur in de gemeente Bergen op Zoom. De gemeente brengt Stadlander daarvoor in positie bij nieuwe projecten. Een goede spreiding van de sociale voorraad is belangrijk voor leefbare wijken en buurten”, aldus Van Aken.
Marc van der Steen, bestuurder van Stadlander zegt er het volgende over: “Samen met de gemeente Bergen op Zoom en de huurdersbelangenverenigingen bouwen we verder aan een passend thuis voor onze huurders. De afspraken gaan niet alleen over het toevoegen van nieuwe woningen, maar ook over het verbeteren van onze bestaande huurwoningen. De komende jaren brengen we bij bijna 1900 huurwoningen energiebesparende maatregelen aan. Zo houden we de woonlasten voor onze huurders betaalbaar. Daarnaast investeren we samen in de leefbaarheid van onze wijken. We hebben afspraken gemaakt over veiligheid en over de ondersteuning van huurders die dat nodig hebben.”
Namens de huurdersbelangenverenigingen tekende Sjef de Wit de prestatieafspraken en is te spreken over de groeiende samenwerking: “Als huurdersbelangenverenigingen komen wij op voor de belangen van al onze huurders. Dit doen wij door jaarlijks met de gemeente Bergen op Zoom en Stadlander te overleggen over de prestatieafspraken. Deze samenwerking is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. We kijken daarbij wat de consequenties van de afspraken zijn voor al onze huurders. Het kost de nodige inzet van de huurdersbelangenverenigingen, maar wij voeren graag met elkaar het goede gesprek in deze driehoek. Dat betekent ook dat we het niet altijd op alle inhoudelijke onderdelen eens zijn met elkaar. Zo hebben we de afgelopen periode kritische gesprekken gevoerd over het huurbeleid en huurverhoging. Belangrijk is dan dat ieder begrip heeft voor elkaars rol en positie. Wij blijven ons inzetten voor de belangen van onze huurders in de ambtelijke en bestuurlijke overleggen met de gemeente en Stadlander.”