Na Soete Veste, West-kwartier, Oost-kwartier, 't Suikerwerk is nu ook Wonen in Wittouck een project binnen Scheldevesting. Dit project bestaat uit 10 luxe grondgebonden woningen en 25 appartementen.

Wonen in Wittouck
Wonen in Wittouck

Status: Beschikbaar
Aantal beschikbaar: 10 woningen + 25 appartementen
Aanvaarding: In overleg
Bouwjaar: 2022

Soort bouw: Nieuwbouw

Oppervlakte: 100m2
Energielabel: A

Verkoop verwacht 3e kwartaal 2021

Wonen in Wittouck - Appartementen

Wonen in Wittouck” is een appartementengebouw met een eigen identiteit, verbonden mét en geworteld in Bergen op Zoom. Bij het ontwikkelen van dit plan zijn wij geïnspireerd door de historie van het gebied. Een plek met een zeer rijke geschiedenis. Van stadswallen tot karakteristiek oesterlaboratorium, van de verschillende fasen van de suikerfabriek tot Nedalco met de karakteristieke schoorsteen. Alle appartementen zijn volledig energieneutraal.

Het appartementengebouw vormt een eenheid met het plan “De Tuinen van Wittouck” aan de Wittoucksingel. De positie van het gebouw, binnen de stedelijke context, vraagt om meerdere redenen om een alzijdig, markant en kloek gebouw. Als een logische voortzetting van de grotere bouwmassa’s langs de Van Konijnenburgweg en zeker ook als reactie op de bebouwing van het “Westkwartier”, vraagt het om een hogere, herkenbare bouwmassa. Samen met het “Westkwartier” vormt het de markering van de entree naar de “Nieuwe Vesting”. Een markingpoint en poortgebouw als uitnodiging om het gebied te betreden. De gebouwmassa ontwikkelt zich trapsgewijs op logische wijze vanuit het woongebied de Tuinen van Wittouck. In de bocht van de Van Konijnenburgweg draagt deze trapsgewijze opbouw bij aan een interessante beeldontwikkeling, eindigend bij het hoogste punt wat de entree van de wijk aangeeft.

De architectuur heeft een knipoog naar het industriële verleden van de plek en is mede geïnspireerd door het Suikerlaboratorium en de Zeeland. De massa is opgebouwd uit verschillende delen, zodat het lijkt of het gebouw een voormalig fabrieksgebouw is dat in de loop van de tijd organisch gegroeid is. Het gebouw heeft daardoor binnen één identiteit meerdere gezichten. Gemeenschappelijk is de industriële baksteenarchitectuur in diverse verbanden met grote raamopeningen, meestal met glas tot op de vloer.

Voor het appartementengebouw Wonen in Wittouck wordt een deelauto opgenomen in de Vereniging van Eigenaren. Door de deelmobiliteit op deze manier op te pakken, creëren we direct draagvlak voor de doelgroep. Dit is een doelgroep die én kleiner gaat wonen én de tweede auto de deur uit kan doen. Er is voor elk appartement dan ook slechts één parkeerplek in de stallinggarage. Door dan de mogelijkheid te hebben de deelauto voor de deur te pakken die enkel door jou en je buren gebruikt wordt, waar je middels de maandelijkse VvE kosten toch al een luttele som voor betaald, is het gemak wel erg
groot. Van bezit naar bewust gebruiken. Het ontzorgt (geen onderhoud, verzekering etc), het bespaart kosten én er is meer ruimte voor een fijnere leefomgeving (minder parkeerplekken).

Tuinen van Wittouck - Energieneutrale woningen

Het is mogelijk exclusief te wonen, in een groene omgeving, zoals de directeuren van de suikerfabriek. “De Tuinen van Wittouck” zijn tien grondgebonden volledige energieneutrale woningen in een lommerrijke omgeving met een eigen identiteit, verbonden mét en geworteld in Bergen op Zoom.

Het woongebied vormt een eenheid met het plan “Wonen in Wittouck” gelegen op de kop van de Wittoucksingel.

Bij het ontwikkelen van dit plan zijn wij geïnspireerd door de historie van het gebied. Een plek met een zeer rijke geschiedenis.
Van stadswallen tot karakteristiek oesterlaboratorium, van de verschillende fasen van de suikerfabriek tot Nedalco met de karakteristieke schoorsteen. De suiker- en alcoholproductie heeft invloed op de inrichting en ontwikkeling van de hele omgeving gehad. Karakteristieke gebouwen als de oorspronkelijke suikerfabriek aan de Zuidzijde-haven, “Het instituut voor rationele suikerproductie” en “De Zeeland”, kenmerken de omgeving.

“In 1862 richt Felix-Guillaume Wittouck de suikerfabriek op. In 2022 wordt er gewoond in ‘De Tuinen van Wittouck’.”

Dit alles heeft geresulteerd in een woningontwikkeling die recht doet aan de plek, de verbinding met de historie aan gaat en tegelijkertijd in het heden past.
De bouwmassa’s liggen ruim in het groen op het perceel, op onderling ruime afstand. Bijzonder aan de woningen is dat deze in afwijking van de meeste andere woningen in Nieuwe Vesting voorzien zijn van een ruime voortuin.

De achtertuinen worden begrensd door een lage muur van schanskorven. Geen traditionele schanskorven, maar schanskorven die zijn gevuld met allerhande bakstenen, metselwerk en metselwerkpuin. Een zeer duurzaam alternatief, hiervoor worden immers geen keien weggehaald uit het oosten of zuiden van Nederland, maar baksteenpuin uit de buurt gebruikt. Deze schanskorven zijn in de beeldentaal een analogie op de voormalige stadsmuur die hier gelopen heeft. Deze muur zal eenzelfde doorleefd karakter hebben gehad.

Door dan de mogelijkheid te hebben de deelauto voor de deur te pakken die enkel door jou en je buren gebruikt wordt (is opgenomen in de VvE), is het gemak wel erg groot. Van bezit naar bewust gebruiken. Het ontzorgt (geen onderhoud, verzekering etc), het bespaart kosten én er is meer ruimte voor een fijnere leefomgeving.

Heeft deze informatie u geholpen?