De gemeente Bergen op Zoom hield op maandag 20 december 2021 samen met de politie en speurhondengeleiders een controle van verschillende garageboxen in Bergen op Zoom. Bij deze controle werd een vuurwapen, 110 kg vuurwerk en een flinke hoeveelheid kweekattributen voor een hennepkwekerij gevonden. Bovendien kwam er illegaal gebruik van verschillende garageboxen aan het licht. Een persoon gebruikte de garagebox als woonruimte. In een andere garagebox werd een illegale kantoorruimte aangetroffen. De controle was bedoeld om in aanloop naar de jaarwisseling zoveel mogelijk (illegaal) vuurwerk van straat te halen. Beheerders/eigenaren van de garageparken verleenden hun medewerking aan de controle.

De controle werd uitgevoerd door medewerkers van de gemeentelijke afdeling Veiligheid, Handhaving en Toezicht, de politie en een drugshond en een explosieven/vuurwerkhond van Het Twickelerveld. De controle combineerde de bestuurlijke en strafrechtelijke aanpak.

Op basis van aanwijzingen, meldingen en de reactie van de speurhonden traden de controleurs binnen in de boxen. Voor het binnentreden werd eerst de eigenaar of huurder van de box gebeld zodat hij/zij deze vrijwillig kon openen. Werd dit niet gedaan, dan openden de controleurs de garagebox. 

De opbrengst van de dag:

  • 1 vuurwapen
  • 110 kg professioneel (illegaal) vuurwerk
  • Een flinke hoeveelheid kweekattributen voor een hennepkwekerij
  • Illegaal gebruik van garageboxen
    • Illegale bewoning
    • Illegaal kantoor

Met de controle treden we als veiligheidspartners hard en zichtbaar op tegen ondermijning en andere criminaliteit. We doen dit vanuit ons veiligheidsbeleid. We willen dit soort zaken bij de wortel uitroeien. We halen zo dit soort criminaliteit uit de anonimiteit. De actie werkt daarmee repressief en preventief.

Als inwoner kunt u verdachte situaties melden bij de politie (0900-8844) of de gemeente (www.bergenopzoom.nl/melding-drugsoverlast-courage).  Dit kan ook altijd anoniem via Meld Misdaad Anoniem (MMA) door te bellen met 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl.