Precies 81 jaar na hun overlijden zijn vijf Tsjechoslowaakse militairen, die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 de dood vonden bij Nieuwe Niedorp, herbegraven op de militaire begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Bergen op Zoom.

In het bijzijn van hun nabestaanden en een groot aantal autoriteiten, waaronder de Tsjechische en de Slowaakse minister van Defensie, de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Hanke Bruins Slot, de Tsjechische ambassadeur en burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom kreeg de bemanning er een laatste rustplaats.

In juni vorig jaar is het wrak van de Vickers Wellington T2990 van 311 (Tsjechoslowaaks) Squadron Royal Air Force uit een weiland in Nieuwe Niedorp in de gemeente Hollands Kroon (Nederland) geborgen. De Bergings- en Identificatiedienst van de  Koninklijke Landmacht heeft vervolgens vastgesteld dat de stoffelijke resten toebehoren aan de vijf vermisten. F/Sgt Jan Hejna, P/O Vilem Konštatský, F/Sgt  Alois Rozum, P/O Leonard Smrček en F/Sgt Karel Valach. Onder grote belangstelling zijn de vijf militairen donderdagochtend herbegraven in Bergen op Zoom.

Militaire herbegrafenis