In het duurzame energiesysteem van de toekomst speelt waterstof een onmisbare rol. Waterstof kan in de industrie onder andere worden ingezet als vervanger voor aardgas om de CO2-uitstoot te verminderen. Om dit mogelijk te maken wordt een landelijk netwerk aangelegd om waterstof te transporteren. Hynetwork Services (100% dochteronderneming van Gasunie) legt dit netwerk in Zuidwest-Nederland  aan. Ze zullen voornamelijk bestaande leidingen gebruiken, maar in sommige delen van het land worden nieuwe buisleidingen aangelegd.

Overzicht waterstofnetwerk

Reactiemogelijkheid 

De vergunningenprocedure begon in maart en gaat nu naar de volgende fase. In deze fase wordt het onderzoeksvoorstel, de "concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau" (NRD), gepresenteerd. Hierin staat wat Hynetwork Services gaat onderzoeken, hoe ze dat gaan doen en hoe gedetailleerd. 

U kunt de conceptversie van de NRD bekijken via www.rvo.nl/waterstofnetwerk-zwn(link is extern)(externe link). U heeft zes weken om hierop te reageren. Op basis van deze reacties wordt het plan aangepast en opnieuw gepubliceerd. Daarna beginnen de onderzoeken.

Kom naar de inloopbijeenkomsten 

U kunt zelf uw vragen, suggesties of zorgen delen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Hynetwork Services, onder andere op inloopbijeenkomsten. Er is gekozen voor twee avonden in een regio waar nieuwe buisleidingen worden aangelegd, aangezien daar de meeste overlast wordt verwacht bij de aanleg. De inloopbijeenkomsten vinden plaats op:

Dinsdag 28 november 2023 in De Stenge, Stengeplein 1, 4451 CZ Heinkenszand. 

Tijdens deze avond zijn de volgende Rijks-energieprojecten aanwezig:

  • Waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland
  • Net op zee Nederwiek 1
  • Hoogspanningsverbinding 380 kV Zeeuws-Vlaanderen
  • Hoogspanningsstation omgeving Sloegebied
  • Programma VAWOZ
  • Kernenergie

Woensdag 29 november 2023 in de CO3 Campus, Zeelandlaan 2, 4538 CA Terneuzen.

Tijdens deze avond zijn de volgende Rijks-energieprojecten aanwezig:

  • Waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland
  • Hoogspanningsverbinding 380 kV Zeeuws-Vlaanderen
  • Programma VAWOZ

U bent van harte welkom tussen 19.00 en 21.00. Er wordt geen algemene presentatie gehouden.

Meer informatie

Meer informatie over het waterstofnetwerk vindt u op: www.hynetwork.nl/voor-de-omgeving/zuidwest-nederland(link is extern)(externe link) en www.rvo.nl/waterstofnetwerk-zwn(link is extern)(externe link)