Jaarlijks vindt op 15 december de Landelijke Naturalisatiedag plaats. Op deze dag, ook wel ‘Koninkrijksdag’ genoemd, wordt in iedere gemeente van Nederland en de overzeese gebieden Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba gevierd dat op 15 december 1954 het Koninkrijksstatuut werd getekend. In dit Statuut werden de nieuwe verhoudingen tussen Nederland en haar overzeese gebieden vastgelegd.

De Gemeente Bergen op Zoom organiseert op Koninkrijksdag onder normale omstandigheden een samenzijn met alle ‘nieuwe Nederlanders’, woonachtig in Bergen op Zoom, die in dat jaar de Nederlandse nationaliteit hebben verkregen.

Dit jaar kan de voorgenomen ceremonie, vanwege de coronamaatregelen, niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden. Een samenzijn zoals we dat kennen van voorgaande jaren, is vanwege de regels omtrent groepsvorming niet mogelijk. De uitreiking heeft voor een aantal nieuwe inwoners reeds individueel plaatsgevonden en een andere groep ‘nieuwe Nederlanders’ wordt op 15 december aanstaande individueel op het Stadskantoor uitgenodigd, alwaar zij hun Koninklijk Besluit (naturalisatie) of Bevestiging (optie) in ontvangst mogen nemen.

Vindt u dit een interessant artikel?