Het najaar is bij uitstek het moment om in de tuin te klussen. De tuinverbouwing waarover tijdens de zomeravonden is gefantaseerd zit nog vers in het geheugen. Was er in de zomer een gebrek aan schaduw in de tuin? De herfst is het optimale moment om bomen te planten! Door vooraf goed na te denken over de indeling van de tuin, kunnen ziekten, plagen en onkruid worden voorkomen. Oftewel: dankzij een goeddoordachte tuinverbouwing in de herfst, kan in het voorjaar zonder zorgen van de tuin genoten worden. 

Bestrating

Een nieuw terras in gedachten? Voorkom onkruidgroei door vooraf goed na te denken over het gebruik. Stimuleer allereerst beweging: op plaatsen waar veel gelopen wordt, groeit minder onkruid. Maak de verharding daarom niet te groot en laat de stenen niet tot aan de muur doorlopen, maar kies daar liever voor een mooie strook met beplanting. Onkruid heeft een voedingsbodem nodig. Kies daarom voor grote tegels (minder voegen) en vermijd rare hoeken, waar zand en blad zich snel ophopen. Geen verbouwplannen? Ook goed onderhoud kan helpen om onkruid te voorkomen. Herstel verzakkingen en vul voegen op die versleten zijn. 

Beplanting

Kies planten die passen bij de plek die u in de tuin in gedachten had. De ene plant gedijt goed in een zonneborder, de ander staat beter in de schaduw van een boom of haag. Als een plant op een geschikte standplaats staat, is de plant weerbaar en dus minder vatbaar voor ziektes en plagen. De planten voor in de border schaft u het beste in het voorjaar aan, maar struiken en bomen kunnen het beste in de herfst/winter verplaatst worden. Op dat moment is er de minste kans op uitval. Bovendien hoeft u zich geen zorgen te maken om het water geven; in de herfst valt voldoende regen.  

Meer tips om ziekten, plagen en onkruid te voorkomen?

Meer duurzame tips kunt u vinden op schoon-water.nl, onkruidvergaat.nl en milieucentraal.nl

Schoon Water voor Brabant

Iedere gemeente, hovenier en groenvoorziener is verplicht om op verhardingen, sportvelden, recreatieterreinen en het groen zonder chemische bestrijdingsmiddelen te werken. Maar de gemeente doet meer. Gemeente Bergen op Zoom neemt actief deel aan het project ‘Schoon Water voor Brabant’, wat bedoeld is om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen door gemeenten, groenvoorzieners, bedrijven, inwoners en agrariërs te verminderen. Het project is een initiatief van drinkwaterbedrijf Brabant Water, Provincie Noord-Brabant, waterschappen Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta en Rivierenland, RIWA Maas en de ZLTO.