Zonnecentrale Eventum is het tweede collectieve zonproject van Energie Coöperatie Bergen op Zon (ECB). De gemeente Bergen op Zoom stelt het dak van Eventum beschikbaar voor het grootschalig opwekken (316 zonnepanelen) van groene stroom. De energiecoöperatie zorgt voor advisering, het beheer en de exploitatie van de zonnecentrale. De planning is dat Zonnecentrale Eventum in april 2021 in bedrijf gaat.

Gemak van een ander dak

In 2019 lanceerde Energie Coöperatie Bergen op Zon Zonnecentrale Gemeentewerf. De 610 zonnepanelen van Zonnecentrale Gemeentewerf produceerden sinds de start zo’n 280.000 kWh stroom geproduceerd. En dat is voldoende om 56 huishoudens van stroom te voorzien. Steeds vaker wordt door particulieren en organisaties gekozen voor deelname aan een dergelijk energieproject. Zonnepanelen installeren op het eigen dak is alleen mogelijk als het dak hiervoor geschikt is en het geen beschermd stadsgezicht betreft. Heeft u geen geschikt dak of wilt u geen zonnepanelen op de woning? Dan biedt een collectief zonproject zoals Zonnecentrale Eventum uitkomst. Zo heeft u wel de financiële en fiscale voordelen, maar niet de lasten van het beheer op eigen dak.  

Hoe werkt het?

U wordt lid van de energiecoöperatie. Samen met de andere leden brengt u kapitaal in. Gemiddeld nemen de leden deel met 6 participaties waarvoor ze totaal € 3.000,00 betalen. Dat kapitaal gebruikt de coöperatie om het project op te starten. De leden krijgen 15 jaar lang de energiebelasting over de opgewekte energie terug. En dat levert jaarlijks honderden euro’s op. Het verwachte rendement is ongeveer 5%. Dat is vele malen hoger dan de rente die u krijgt op een spaarrekening. Daar komt dan nog de ‘verkoop’ van de opgewekte stroom bij. Binnen 8 tot 10 jaar is uw inleg dus terugverdiend. Meedoen kan als u lid wordt van de coöperatie en in het postcodegebied 4612 t/m 4614, 4661 of 4664 gevestigd bent.

Over Energie Coöperatie Bergen op Zon

Energie Coöperatie Bergen op Zon is opgericht door de Stichting Energietransitie Bergen op Zoom voor het realiseren van een groot aantal zonneparken. Bestuurders van de stichting en de coöperatie zijn enthousiaste vrijwilligers en professionals op het gebied van duurzaamheid. Zij willen samen met en voor de inwoners van Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat duurzame energie produceren.