C'est Fini!

Ilse Vandenbussche

Een jaar na lancering van de website C'est fini is deze op 16 september 2010 uit de lucht gehaald.

Met het uit de lucht halen van de website www.cestfini.be sluiten de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal de succesvolle campagne c’est fini af. Doel van de campagne was het informeren van de vele softdrugstoeristen over het nieuwe beleid en hen te ontmoedigen nog langer naar Roosendaal of Bergen op Zoom te komen om softdrugs te kopen. Het aantal drugstoeristen is in beide steden met 90% gedaald. Een groot succes, dat mede door de campagne, maar ook de intensieve politiecontroles, tot stand is gekomen.

De website C’est fini was een onderdeel van de communicatiecampagne van de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal om het imago van beide steden onder drugstoeristen om te buigen. Centraal in deze campagne stond de korte internetfilm C’est Fini: The Movie. De trailer van de film werd vorig jaar gedurende twee weken voorafgaand aan alle hoofdfilms vertoond in de bioscoop UCG Antwerpen. Advertenties van de site en film kwamen een aantal weken in de Uitkalenders in Antwerpen en Brussel. In Antwerpen ging het promotieteam van C’est Fini op pad. Zij deelden flyers uit op festivals en de internationale sporen van Antwerpen CS. De flyer werd ook in treinen uitgereikt door de Federale politie – spoorwegpolitie. De campagne kon rekenen op veel publiciteit.

Via diverse forums kon het projectteam Courage de Belgische jongeren en hun gedachten over het nieuwe beleid volgen. Al snel werd duidelijk dat het nieuws over het stoppen met gedogen zich als een lopend vuurtje verspreidde.

Courage niet klaar
Hoewel de campagne nu afgesloten wordt betekend dit niet het einde van Courage. Courage gaat door om drugsoverlast en criminaliteit te bestrijden.