Op deze pagina vindt u informatie over: Coronasteunpunt, ouders met kinderen, spanningen in huis, geldzorgen door corona, eenzaam voelen, dak- en thuislozen.

Coronasteunpunt: als u hulp nodig heeft, u eenzaam voelt. Of als u hulp wilt bieden.

Stel, het lukt even niet meer in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld met het doen van de boodschappen, menselijke aandacht, een uurtje oppassen op de kinderen of wat dan ook. Of u heeft een goed idee om anderen te helpen maar u mist net dat ene contact. Dan kunt u bellen naar het Corona-steunpunt , telefoonnummer 0164 29 94 91.
Op verschillende plekken in Bergen op Zoom bieden mensen hulp aan als je een tijdje niet naar buiten wil of kan. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, langs de apotheek te gaan of om een keer te chauffeuren. Lees de informatie op de webpagina Hulp nodig en initiatieven in de stad.

Ouders met kinderen

Met kinderen over corona praten

Door de uitbraak van het coronavirus zijn het spannende tijden. Hoe leg je kinderen uit wat er aan de hand is? Hoe praat je met hen over de impact van het virus, bijvoorbeeld als zij angstig zijn of autisme hebben? En waar vinden professionals betrouwbare informatie en hulpmiddelen? Op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie staan adviezen en informatie van verschillende experts en organisaties op een rij.

Buiten spelen

Uit de gegevens die nu bekend zijn, lijken kinderen weinig klachten te krijgen van het coronavirus en weinig bij te dragen aan de verspreiding van het coronavirus. Kinderen kunnen prima met andere kinderen spelen als ze géén klachten hebben zoals koorts, verkoudheid of hoest. Maar liever niet met een groep, maar met een paar andere kinderen. Belangrijk is dat ook kinderen zo veel mogelijk intensief lichamelijk contact proberen te vermijden en dat zij voor en na het spelen met speelgoed/toestellen hun handen wassen.

Als thuis de spanningen oplopen

De maatregelen tegen het coronavirus hebben een enorme invloed op ons leven. Daardoor kunnen de spanningen thuis flink oplopen. Het Nederlands Jeugdinstituut geeft tips voor ouders, kinderen, gemeenten en professionals in de jeugdhulp, jeugdbescherming en Veilig Thuis. Lees de tips op de website van het Nederlands Jeugdinstituut. Of bel met de Luisterlijn via (0900) 0767. Hier kunt u 24 uur per dag terecht.

Geldzorgen door corona

U kunt er niets aan doen dat de coronacrisis is ontstaan, maar de gevolgen kunnen uw portemonnee wel treffen. Mogelijk nu al, mogelijk over enkele weken of maanden, als u door uw reserves heen bent. Kijk vandaag nog naar hoe en waar u grip op uw geld kunt krijgen of houden. En waar u terecht kunt als u er zelf niet uitkomt en hulp nodig heeft. Raadpleeg hiervoor de website van Nibud.

Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

De TONK-regeling is er voor inwoners die door de coronacrisis moeite hebben om hun woonkosten te betalen. Het is een regeling die tegemoet komt in de noodzakelijke kosten als u weinig inkomen heeft als gevolg van de coronamaatregelen. Meer informatie en het aanvraagformulier vindt u op de website van de ISD Brabantse Wal

Psychische problemen

Wanneer je psychische problemen ervaart en behoefte hebt aan een goed gesprek kun je bellen met het Corona Steunpunt, telefoonnummer 0164 29 94 91. De mensen van het steunpunt kunnen je in contact brengen met een GGZ ervaringsdeskundige.
Daarnaast kun je terecht bij de babbellijn van Centrum Fameus. Mind biedt hulp aan met onder andere een dagelijkse livestream via hun website

Dak- en thuislozen

Als gemeente proberen we te doen wat we kunnen om kwetsbare inwoners, groepen en sectoren te ondersteunen. Dit geldt ook voor de dak- en thuislozen. Om ervoor te zorgen dat zij kunnen rekenen op een veilige nachtopvang, die voldoet aan de richtlijnen van het RIVM, heeft de gemeente tijdelijk een extra noodvoorziening ingericht.

Veelgestelde vragen

Er zijn door de coronacrisis veel vragen over zorg, gezondheid, onderwijs en kinderopvang. Voor een overzicht met deze vragen en antwoorden kunt u de website van de Rijksoverheid raadplegen.

Heeft deze informatie u geholpen?