Op donderdag 7 oktober hebben politie, Belastingdienst, verschillende gemeenten, OM en de Marechaussee een integrale controle gehouden in het politiedistrict De Markiezaten. De controle was vooral bedoeld om criminelen uit de anonimiteit te halen en om informatie in te winnen. Daarnaast zijn drugs gevonden en telefoons in beslag genomen. Drie personen zijn aangehouden.

Verschillende overheidsdiensten sloegen de handen ineen om in Bergen op Zoom, Roosendaal, Rucphen en Tholen controles te houden. Er werd met ANPR-auto’s rondgereden die kentekens herkennen en interessante voertuigen werden staande gehouden. Daarbij werden in totaal 125 voertuigen aan de kant gezet en gecontroleerd.

Resultaten Tholen en Bergen op Zoom
Op Tholen is een trouwstoet met 23 voertuigen wegens asociaal rijgedrag aan de kant gezet en zijn alle inzittenden gecontroleerd. Agenten van het Flexibel Interventie Team van de Landelijke Eenheid vonden in een auto 500 gram hennep. Een 22-jarige en 24-jarige man uit België zijn hiervoor aangehouden. In de auto van een 55-jarige man uit Bergen op Zoom was een verborgen ruimte met daarin vijf kilogram hennep verstopt. De man is ingesloten voor verhoor. In Bergen op Zoom gaf een automobilist geen gehoor aan het verzoek de controle-straat in te rijden. Hierop zijn agenten achter deze auto aangereden. De auto is op de Noordsingel tegen een gevel aangereden waarbij aanzienlijke schade is ontstaan. In het voertuig zijn een mes en een taser aangetroffen. De 18-jarige  bestuurder is aangehouden.

Resultaten Ruchpen en Roosendaal
Agenten hebben vier mobiele telefoons van een bestuurder van een buitenlandse huurauto in beslag genomen voor nader onderzoek. Nadat een bestuurder weigert te stoppen hebben agenten een achtervolging ingezet. In Rucphen probeert een bestuurder aan de controle te ontkomen en zetten agenten een achtervolging in. Op de Amarildijk in Roosendaal rijden ze tegen een bestelauto aan en gaan bestuurder en inzittende er vandoor. Beide inzittenden weten te ontkomen maar hun identiteit is bekend. In het achtergelaten voertuig wordt later amfetaminepasta en hennep aangetroffen

Informatie verzameld
Tijdens de controles is veel informatie ingewonnen en werd er gekeken naar mogelijk crimineel verkregen vermogen.

Onverklaarbaar vermogen
Grote auto’s, dure kleding en een opzichtige levensstijl, onduidelijk is waar het vermogen vandaan komt. Mogelijk is het afkomstig uit criminele activiteiten, dan is iemand al gauw verdacht van witwassen. Daarom controleerden we op dit onverklaarbaar vermogen.

Het afpakken van met strafbare feiten verkregen vermogen is een belangrijk onderdeel in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit. Geld is vaak de drijfveer, het motief en de opbrengst van criminaliteit. Door vermogen af te pakken wordt duidelijk dat misdaad niet loont. Bovendien voorkomt het dat criminele winsten worden geherinvesteerd. Daarom is de samenwerking tussen politie, gemeenten, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie belangrijk. Ze maken zich samen sterk om onzichtbare georganiseerde criminaliteit aan te pakken. 

Melden
Heeft u vermoedens van ondermijning of criminaliteit? Meld dit dan! Dit kan telefonisch via 0900-8844 of bij uw wijkagent. Liever anoniem? Bel dan 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl