Op 24 oktober vindt de internationale herdenking voor de Canadese gevallenen plaats op de Canadese Oorlogsbegraafplaats aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom.

De huidige maatregelen rondom corona laten het toe om de herdenking plaats te laten vinden zoals we deze kennen van vóór de coronaperiode. De herdenking wordt uitgevoerd volgens het gebruikelijke programma en start om 11.00 uur. We verzoeken u vriendelijk om uiterlijk 10.45 uur aanwezig te zijn.

Je bent bij de ceremonie welkom al zijn er wel restricties. Omdat het een evenement betreft, wordt bij het betreden van het ereveld een coronapascheck uitgevoerd. Voor eenieder die niet bij de herdenking aanwezig kan zijn, verzorgt Zuidwest TV een live uitzending (aanvang 10.40 uur met o.a. een korte documentaire over de Slag om de Schelde).

Onder andere de burgemeesters van Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht leggen namens de Gemeenten Brabantse Wal een krans. Ook de ambassadeur van Canada zal een krans leggen. Wanneer je als inwoner van de gemeente of als organisatie ook bloemen of een krans wilt leggen, is dit tijdens deze ceremonie mogelijk.

Achtergrondinformatie 

Op de Canadese Begraafplaats in Bergen op Zoom liggen voornamelijk militairen begraven die omkwamen tijdens De Slag om de Schelde.

De Slag om de Schelde had alles te maken met de havens van Antwerpen. Die waren in september 1944 ongeschonden in handen gevallen van de geallieerden. Maar de toegang tot de havens – de Westerschelde - was nog stevig in handen van de Duitsers. Goed doordrongen van het belang van deze havens voor de geallieerde bevoorrading, was het Duitse opperbevel er alles aan gelegen om deze toegang met alle middelen die ze had te verdedigen. Er ontspon zich een enorme strijd, die bijna 3 maanden duurde. In beide kampen waren daar tienduizenden soldaten bij betrokken. De hevige strijd kostte aan duizenden soldaten het leven, maar ook het leven van meer dan 2.000 burgers. Grote delen van Vlaanderen, Zeeland en West-Brabant vormden het strijdtoneel. De materiële schade was enorm. Bij de geallieerden stond de Slag om de Schelde onder Canadees bevel. Toen de slag uiteindelijk door de geallieerden werd gewonnen, konden de krijgsvoorraden op peil worden gebracht en kon het eindoffensief tegen nazi-Duitsland beginnen.