Brug van biocomposieten
In 2023 wordt in Bergen op Zoom een brug die bestaat uit biocomposieten gerealiseerd. Het gaat om een langzaam verkeersbrug voor voetgangers en fietsers.
De realisatie van deze brug maakt onderdeel uit van het Interreg Noord-West-Europa-project Smart Circular Bridges (SCB). Het gebruik van biocomposieten betekent een interessant perspectief voor het realiseren van circulaire bruggen. De brug in Bergen op Zoom zal worden voorzien van een uitgebreid monitoringsysteem dat permanent gegevens verzamelt over de kwaliteit, draagkracht en veiligheid van de brug.
Biocomposieten bestaan uit twee soorten materialen: natuurlijke vezels zoals vlas en hennep en biopolymeren. De realisatie van de innovatieve brug in Bergen op Zoom past in de Bio-Economische Strategie van de Europese Unie en wordt ondersteund door het Interreg Noord-West-Europa-programma. De projectleiding is in handen van TU Eindhoven. In totaal doen 14 partijen uit diverse West-Europese landen mee aan dit programma.
Op dit moment wordt het locatieonderzoek uitgevoerd. Realisatie van deze brug past binnen het economische speerpunt ‘Biobased Economy’ van de gemeente Bergen op Zoom.
Lees meer over de achtergronden van het Interreg-project op nweurope.eu/smartcircularbridge(externe link)
Smart Circular Bridge for a Circulair Build Environment
Three bridges are being built from biocomposites as part of an EU project. Natural plant fibres and biopolymers can now be used for load-bearing structures. This opens up exciting perspectives on sustainability and material circularity for future bridge structures. A Structural Health Monitoring System will ensure structural safety and provides new insights into the use of the materials in load-bearing structures.
EU funding: € 3.93 m | Total budget: € 6.86 m | Timeline: 2019-2023
