Burgemeester Frank Petter heeft vandaag onderstaande brief verstuurd naar ondernemers die in de afgelopen tijd contact met hem hebben opgenomen. 

Beste ondernemers,

Van verschillende ondernemers, winkeliers, horeca-uitbaters, kappers, kreeg ik de laatste weken brieven en mails met hartenkreten. Hartenkreten over de gevolgen van de coronamaatregelen. En ik ben geraakt door die berichten. Het grijpt me aan dat mooie bedrijven, die de economische motor vormen van onze samenleving, weer getroffen worden door deze lockdown. Veel meer nog ben ik begaan met de ondernemers zelf, met de zelfstandigen, met hun gezinnen, met hun personeel. Jullie staan met lede ogen en lege handen.

Ik, het college, de gemeenteraad, we willen niets liever doen dan jullie helpen. Zodat jullie kunnen doen waar jullie goed in zijn: ondernemen! Gelukkig zijn er de steunmaatregelen die we namens de Rijksoverheid inzetten. Deze bieden deels een oplossing, maar jullie willen als zelfstandige zelf jullie inkomen verdienen. Door de maatregelen is dat niet mogelijk: jullie staan letterlijk voor een dichte deur.

Bergen op Zoom steunt daarom – samen met de andere gemeenten in de regio – een motie die vandaag, 13 januari, in de algemene vergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt behandeld. Die motie roept het nieuwe kabinet met klem op om te kijken hoe de samenleving wel veilig open kan. Om meer te kijken naar de maatschappelijke, sociale en economische effecten van de maatregelen. Om passende en dekkende steunpakketten in te zetten, waardoor de economie en jullie als ondernemers minder kwetsbaar worden. We roepen het kabinet op om veel meer een lange termijn aanpak te ontwikkelen waarin we als samenleving leren leven met corona.

We volgen de ontwikkelingen op dat gebied nauwlettend en hopen dat het Kabinet vrijdag versoepelingen afkondigt of op een andere manier ruimte geeft, waardoor jullie deuren weer open kunnen.

Ik spoor jullie aan om op allerlei manieren jullie noodsituatie kenbaar te maken. Daar zijn in den lande de afgelopen dagen al verschillende aansprekende voorbeelden van geweest. Ik vraag wel nadrukkelijk om de regelgeving daarbij te volgen. Zo voorkomen we samen dat wij handhavend op moeten treden.

Mede namens wethouder Economie, Jeroen de Lange, wens ik jullie een gezond en ondernemend 2022.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester Frank Petter