De buitendienst van de gemeente Bergen op Zoom gaat ook dit najaar weer vol aan de slag met het ophalen van het blad dat de komende tijd weer van de bomen valt. Dit jaar zal daarvoor geen gebruik gemaakt kunnen worden van de bladkorven die een aantal jaren achtereen samen met het CDA werden geplaatst. Ook plaatst de gemeente zelf geen bladkorven meer en bladkorven die inwoners zelf plaatsen worden niet meer geleegd door de gemeente.
Vanwege de bezuinigingen wordt ervoor gekozen om de bladeren zoveel mogelijk in de reguliere rondes van de buitendienst op te halen. Daarnaast hoopt de gemeente op medewerking van de inwoners om het blad zelf op te ruimen en bij voorkeur aan te bieden via de groene GFT-container. 

Wat kunt u zelf doen?

Het bestrijden van het vallend blad kan al heel simpel door de eigen stoep en oprit te vegen en het blad in de groene GFT-container te gooien. 
Als uw container dan vol zit met blad, vraag de buren of zij hun GFT container ook beschikbaar willen stellen voor het ruimen van blad.

GFT-containers iets langer aan straat voorafgaand aan de lediging

Als buren hun GFT-container beschikbaar willen stellen voor het bladafval, kan het handig zijn als deze in de periode voorafgaand aan de lediging iets langer en makkelijker bereikbaar is. De GFT-containers mogen daarom in de periode van 12 oktober tot 21 december 2020 iets eerder aan straat worden gezet voordat ze geleegd worden. In plaats van één dag voor lediging, mag dit nu drie dagen voorafgaande aan de lediging. Daarna dient de GFT-container wel direct na lediging weer op eigen terrein te worden geplaatst. Deze verruiming van de aanbieddagen geldt alleen voor de groene GFT-container, voor de wijken waar ook veel bladafval is en het mag niet leiden tot overlast.

Verder hoeft het blad dat in de tuin of in groenstroken valt niet altijd verwijderd te worden. Verteerd blad is een prima meststof voor de tuin. Bovendien beschermt het planten tegen bevriezing en kunnen insecten en kleine dieren erin overwinteren. Zo wordt de natuur ook nog een handje geholpen. 
Het blijft tenslotte ook mogelijk om bladafval naar een grasveld in de buurt te brengen of te vegen. De buitendienst neemt dit dan mee tijdens een van hun veegrondes.