Blik voortaan ook in de Bak!

Bob van den Berg

In de periode van half mei tot en met half juni vallen er bij inwoners van de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Halderberge en Woensdrecht flyers op de deurmat over een nieuwe afvalstroom die ingezameld gaat worden: blik. Deze belangrijke en oneindig te recyclen grondstof hoeft voortaan niet langer in het restafval te blijven zitten, maar kan in een apart, paarsgekleurd, vak van de glasbak worden gedeponeerd.

Vanaf 20 mei worden alle glasbakken, zowel boven- als ondergrondse, voorzien van een paarse streep, dwars over het midden heen. In dat paarse vak kunnen inwoners dus voortaan het blikafval kwijt. De bestickering van de glasbakken is op 20 mei gestart in Roosendaal en wordt in de week van 27 mei verder uitgerold in Bergen op Zoom. Daarna worden de glasbakken in Halderberge en Woensdrecht gereed gemaakt. De verwachting is dat alle glasbakken half juni gereed zijn. Pas op het moment dat een glasbak voorzien is van een paarse streep, kan er blikafval in gedeponeerd worden.

Waarom blikafval apart inzamelen?
Blik is een waardevolle grondstof, want blik is oneindig te recyclen. Net als glas. Door blik in de bak te gooien, kan het op de juiste manier worden verwerkt. Dat scheelt een heleboel nieuwe grondstoffen, energieverbruik en CO?-uitstoot.

Wit en gekleurd glas
De andere twee openingen in de glasbakken blijven bestemd voor glas: eentje voor wit/transparant glas en de ander voor gekleurd glas. Op deze manier blijft het glas ook perfect recyclebaar.

Wat mag er bij het blikafval?
In de flyer kunnen inwoners er alles over lezen. Het gaat om lege (fris)drankblikjes, conservenblikjes, diervoedingsblikjes, limonadesiroopblikken, lege spuitbussen (zonder KCA-logo), deksels van potjes en kroonkurken.

Meer informatie
Waar de glas/blikbakken staan, kan men gemakkelijk opzoeken via www.samenaandebak.nl.