Bent u al bekend met de Groene Menukaart?

Bob van den Berg

Heeft u een historisch pand of monument en wilt u energie besparen? Speciaal voor inwoners en bedrijven met een historische woning, kerk, boerderij of industrieel erfgoed heeft gemeente Bergen op Zoom de Groene Menukaart. Dit is een online gereedschapskoffer (de ‘toolbox’) die geschikt is voor alle soorten gebouwen met een bouwjaar van vóór 1945. U kunt hierbij denken aan een woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk.

Een menukaart speciaal voor historische panden
De Groene Menukaart geeft een overzicht van de mogelijkheden om een historisch gebouw te verduurzamen. De toolbox zet ruim 50 opties op een rij. Bekijk direct wat u kunt doen aan quick wins, elektriciteit, verwarming, water, groen en isolatie. U kunt zich verdiepen in de opties en een snelle berekening maken. We hebben de regelgeving, subsidies en financiering uit uw regio verzameld, zodat u vervolgens echt tot actie kunt overgaan met uw eigen favorieten. Ook ziet u of er een subsidie of lening mogelijk is.

Er staan diverse voorbeeldprojecten uit uw regio. Of u nu een woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk wilt verduurzamen. Deze website helpt u om het pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken: www.degroenemenukaart.nl/bergen-op-zoom.

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten en ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeenten Leiden, Maastricht, Amsterdam, Voorschoten, Wassenaar, Bergen op Zoom en Den Haag. Milieu Centraal en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben meegewerkt aan de inhoud.