De Belastingsamenwerking West-Brabant scoort al sinds 2016 goed!

Bob van den Berg

De Waarderingskamer controleert en beoordeelt de uitvoering van de Wet WOZ door gemeenten en belastingsamenwerkingen. Vorige week zond de NOS hierover een nieuwsitem uit. Veel gemeenten kregen het afgelopen jaar een onvoldoende van de Waarderingskamer voor het vaststellen van de WOZ-waarde. In de afgelopen vier jaar zijn bijna honderd gemeenten door de Waarderingskamer op de vingers getikt.

De Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB) heeft al sinds 2016 de waardering “goed”.
Dit betekent dat onze WOZ-taxaties van goede kwaliteit zijn en op de belangrijkste onderdelen aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet. Deze score geldt voor alle gemeenten waarvoor de BWB de WOZ werkzaamheden verricht. Woningeigenaren in de gemeenten Bergen op Zoom, Dongen, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Woensdrecht en Zundert hoeven zich dus zeker geen zorgen te maken.

Trots op onze goede score!
Peter Stoffelen, directeur van de Belastingsamenwerking West-Brabant, is trots op de goede score. “Onze organisatie voerde de afgelopen jaren veel verbeteringen door. We ontwikkelen continu de kwaliteit van werkprocessen. Daarnaast investeren we permanent in onze medewerkers en in goede applicaties en gegevens.”

Een voorbeeld van een nieuw instrument is de digitale tool de WOZ Voormelding.
De woningeigenaar heeft zelf vaak het beste beeld van de actuele omstandigheden van de woning. Met de interactieve voormelding krijgen woningeigenaren ruim op tijd de kans om die gegevens digitaal te controleren. Ze bekijken in het systeem de objectkenmerken van hun woning, zoals een dakkapel, het bouwjaar, de inhoud en een aanbouw. Vervolgens zijn er twee mogelijkheden: ze kunnen aangeven dat de gegevens kloppen of ze kunnen wijzigingen doorgeven. Met deze controle verbeteren de gegevens van de BWB en kunnen we de WOZ-waarde nauwkeuriger berekenen. Bovendien voorkomen we bezwaren en correcties achteraf.