Bergen op Zoom onderhoudt met een aantal steden een zogenaamde stedenband. Zo is onze gemeente al meer dan 35 jaar in vriendschap verbonden met het Vlaamse Oudenaarde en het Poolse Szczecinek. Sinds 2013 heeft Bergen op Zoom een vriendschapsband met de Canadese stad Edmonton.

In Edmonton is een van de regimenten gevestigd, die in het najaar van 1944 onder meer Bergen op Zoom heeft bevrijd van onderdrukking door het naziregime. Om de goede band tussen dit regiment en Bergen op Zoom te onderstrepen nam Edmonton in 2013 het initiatief tot de vriendschapsband met Bergen op Zoom.

Voor de snelle rekenaars onder ons, bestaat deze vriendschapsband dit jaar 10 jaar. In antwoord op de brief van de burgemeester van Edmonton, de heer Amarjeet Sohi, heeft burgemeester Margo Mulder onderstaande brief verstuurd.

Het gemeentehuis van Edmonton, Alberta in Canada
Het gemeentehuis van Edmonton, Alberta in Canada

Canada wordt geteisterd door enorme natuurbranden. Inmiddels is sprake van meer van 1.000 brandhaarden. Deze branden hebben een groot effect op de natuur en raken tienduizenden Canadezen. Edmonton speelt een belangrijke rol in de opvang van evacu├ęs. Met een brief (ook hieronder te vinden) steekt onze burgemeester haar ambtsgenoot in Edmonton een hart onder de riem en wenst ze de getroffenen toe, dat ze de draad van het leven weer op kunnen pakken.