Fietsen in de binnenstad

Bob van den Berg

Veel gestelde vragen over fietsen in de Binnenstad

Sinds wanneer mag je fietsen in de Binnenstad?

Sinds woensdag 6 maart. Op die dag heeft wethouder van der Velden samen met enkele raadsleden de start van de fietspilot afgetrapt.

Wat is de aanleiding van deze fietspilot?

De aanleiding is een motie van de gemeenteraad van december 2017. De gemeenteraad heeft het college verzocht om herziening van het verkeersregime in de Binnenstad.

Een van de onderdelen daarvan is het toestaan van fietsen in het voetgangersgebied. Het is dus een opdracht van de raad die de gemeente uitvoert.

Hoe lang gaat deze pilot duren?

De pilot duurt 4 maanden, dus tot 1 juli.
UPDATE: de pilot loopt door tot het nieuws verkeersregime van kracht gaat. Naar verwachting is dit medio 2020. Tot die tijd is fietsen in de binnenstad dus nog toegestaan

En dan?

Op basis van een tussentijdse evaluatie en een eindevaluatie zal besloten worden of fietsen in de binnenstad definitief wordt toegestaan.

Wat houdt fietsen in de binnenstad precies in?

Dat je nu ook tussen 12 en 17 uur mag fietsen in de binnenstad. Voor 12 uur en na 17 uur mocht het altijd al. Als fietser ben je te gast in het voetgangersgebied en heb je respect voor de voetgangers. Dat betekent dat je je snelheid aanpast en stapvoets door de stad kunt rijden.

Voor wie geldt fietsen in de binnenstad?

Dat geldt alleen voor fietsers. Het geldt dus niet voor elektrische fietsen, scooters, snorfietsen, snorscooters, 30 km wagentjes, e-bikes en dergelijk. Het geldt alleen voor de ouderwetse fiets.

Hoe wordt hierop gehandhaafd?

De handhavers zullen met mensen in gesprek gaan die in overtreding zijn.

Op donderdag is het weekmarkt, mag ik dan fietsen?

Nee, fietsen op de weekmarkt is en blijft verboden.

Als er evenementen in de stad zijn, mag ik dan fietsen?

Nee, ook tijdens evenementen is en blijft fietsen in de binnenstad verboden.

 

 

Fietsen in de binnenstad