Stank, overlast en gebreken aan de riolering

Etiënne Homs

Een rioollucht in huis

Controleer of alle stankafsluiters (sifons, watersloten) goed werken en goed aangesloten zijn. Kijk ook naar de standleiding (ontluchtingspijp van de binnenhuisriolering. Deze loopt meestal tot onder het dak.) Vaak wordt een regenpijp als standleiding gebruikt. Komt de rioollucht uit de regenpijp, voorzie deze dan ook van een stankafsluiter. U kunt ook een loodgieter inschakelen, deze kan voor u vaststellen wat het probleem is.

Een rioollucht op straat

Bij droog weer kan het stankslot van de straatkolk droog staan. Gooi een emmer water in de kolk en meld het als na twee dagen de stank nog niet weg gaat. Dan controleert de gemeente of het stankscherm nog in orde is.

Gebreken aan de riolering

De gemeente pleegt continu onderhoud aan het rioolstelsel. Maar gezien er bijna 600 km riolering in de grond ligt kunnen er altijd gebreken ontstaan. Mocht u een situatie zien waarbij u vermoed dat er iets niet in orde is met het riool kunt u dit altijd melden. Voor problemen met uw huisaansluiting, waaronder verstoppingen, heeft de gemeente een specifieke folder met de titel: “Problemen met de riolering, wat nu?”

Meldingen kunt u doen via deze link.