Medische keuring voor uw rijbewijs

Direct regelen

Soms moet u medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs kunt krijgen. Een arts beoordeelt of u lichamelijk en geestelijk in staat bent om in een motorvoertuig te rijden. In de volgende gevallen moet u medisch gekeurd worden:

  • U wilt een rijbewijs voor een vrachtwagen of bus aanvragen of verlengen (rijbewijzen C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE).
  • U bent 75 jaar of ouder.

Bent u chauffeur van een vrachtwagen of bus? Een bedrijfsarts of arbo-arts doet uw medische keuring. Bent u ouder dan 75 jaar? Dan mag een huisarts u ook medisch keuren. Een medewerker van het CBR beoordeelt de uitslag van de medische keuring.

Heeft u bij 1 of meer vragen van uw eigen verklaring over uw gezondheid 'ja' ingevuld? Ook dan is een onderzoek door een arts nodig. De arts zet een aantekening op uw eigen verklaring.

Nadat medische verklaring door arts is goedgekeurd, dient men persoonlijk een rijbewijs aan te vragen. 

Wat moet u weten?

Medische keuring

  • Na uw 75e verjaardag is een medische keuring om de 5 jaar verplicht. Houdt er rekening mee dat het 4 maanden kan duren voordat het CBR een verklaring van geschiktheid kan afgeven, dus laat u zich op tijd keuren! Kijk voor meer informatie op de website van het CBR.
  • U bent 70 jaar of ouder. Als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag, moet u gekeurd worden. De keuring kan plaatsvinden bij een huisarts. Als u tussen de 65 en 70 jaar oud bent, krijgt u een rijbewijs dat geldig is tot uw 75e verjaardag. Bent u ouder dan 70? Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig. 
  • Ook voor het verlengen van een groot rijbewijs is een medische keuring nodig.

Kosten

Het formulier 'Eigen verklaring' kost € 33,80 (tarief 2017). U betaalt dit bij de aanvraag.

Contact

Vraag bij de gemeente, uw rijschool of het CBR formulier 'Eigen verklaring met Geneeskundig verslag' aan. U vult de vragen over uw eigen gezondheid zelf in. Het Geneeskundig verslag laat u door een arts invullen. U kunt uw eigen verklaring ook online doen, op de website van het CBR.

De geneeskundige verklaring kunt u, via uw Digid gebruikersnaam en wachtwoord, ook via de website van de gemeente Bergen op Zoom aanvragen. Vraag de geneeskundige verklaring aan.

Openingstijden

Voor meer informatie over dit product kunt u bellen naar telefoonnummer 14 0164.

Termijn

U krijgt het formulier 'Eigen verklaring met Geneeskundig verslag' meteen mee.