Drie genomineerden voor lokale erfgoedprijs Bergen op Zoom

Splinter, F. (Fabiola)

Gemeente Bergen op Zoom houdt dit jaar voor de 2e keer de lokale erfgoedprijs. Door het instellen van deze prijs wil de gemeente haar erfgoed breder onder de aandacht brengen en eigenaren en initiatiefnemers stimuleren om op een eigentijdse en innovatieve manier met erfgoed om te gaan.

“Er zijn 8 inzendingen binnengekomen. Ik wil alle initiatiefnemers hartelijk bedanken voor hun mooie inzending. Het zijn hele diverse projecten. We hebben er 3 genomineerd.”,  zegt wethouder Arjan van der Weegen, met onder andere cultuur en erfgoed in zijn portefeuille. De genomineerde projecten zijn  Gidsen/Suppoosten Dorpswandeling Halsteren, De Beer op Fort de Roovere en Andreas ‘Dries’ Giezen. De inzenders zullen op vrijdag 21 juli de jury moeten overtuigen van hun inzending, door middel van een presentatie. Vervolgens wordt op vrijdag 8 september, tijdens de start van de Open Monumentendag, de winnaar bekend gemaakt.

Achtergrondinfo

In het uitvoeringsprogramma Materieel Erfgoed staat opgenomen dat een Erfgoedprijs voor Bergen op Zoom wordt ingesteld. In 2014 heeft Bergen op Zoom de BNG erfgoedprijs gewonnen en hiervoor

€ 25.000 ontvangen. Voorwaarde voor het ontvangen van de BNG erfgoedprijs is dat de middelen van die prijs ook daadwerkelijk worden aangewend voor projecten die wij als gemeente hebben opgegeven. Het instellen van een lokale erfgoedprijs voor Bergen op Zoom is een van die projecten. Vorig jaar was de eerste lokale erfgoedprijs in Bergen op Zoom. Die leverde toen ook 8 inzendingen op. De uiteindelijke winnaar was SBM met de Gedenksteen van de Gertrudiskerk.