Tentoonstelling laaggeletterdheid geopend op de Grote Markt in Bergen op Zoom

Roks, M. (Marloes)

Vanmiddag opende wethouder Kammeijer op de Grote Markt een tentoonstelling over laaggeletterdheid. De tentoonstelling bestaat uit levensgrote billboards met daarop persoonlijke brieven van twaalf mensen over hun ervaring met laaggeletterdheid. Wethouder Kammeijer onthulde een ‘eigen’ billboard waarop haar persoonlijke verhaal over taal te lezen is.

Wethouder Kammeijer: ”Taal is de sleutel om mee te kunnen doen in de maatschappij.”

Yvonne Kammeijer, wethouder Onderwijs en Zorg: Als moeder en oma heb ik ervaren hoeveel plezier je samen kunt beleven aan taal, in mijn geval door het voorlezen van verhalen. Dat gun ik iedereen. Taal is de sleutel om mee te kunnen doen in de maatschappij. Daarom willen wij in de gemeente Bergen op Zoom iedereen de kans bieden om op zijn eigen niveau aan de slag te gaan met taal.

Dat doen we in het Taalhuis in de bibliotheek en door het aanbieden van gratis taalcursussen. Dus open je ogen en kijk om je heen. Help mensen, wijs ze op het Taalhuis en ga samen met je oma, vader, vriendin, buurman of klasgenoot aan de slag. Het is tijd voor taal!” 

Tentoonstelling laaggeletterdheid 
Wethouder Kammeijer opent tentoonstelling over laaggeletterdheid in Bergen op Zoom. Foto: Esther van de Haterd 

De tentoonstelling staat vier weken in Bergen op Zoom. Tijdens deze periode zijn er allerlei activiteiten rond het thema laaggeletterdheid op verschillende locaties in de stad. Zo is er op 9 oktober een theaterlunch voor opa’s en oma’s en hun kleinkinderen bij de Stadsboerderij de Kleine Kieviet, op 12 oktober een Leesfeest op basisschool El Feth, op 20 oktober een feest voor alle vrijwilligers van het Taalhuis en wordt er op 5 oktober gestart met de Kinderzwerfboekenactie.

Twaalf verhalen over taal

Behalve wethouder Kammeijer staan er nog elf andere personen op de billboards. Een aantal was laaggeletterd en heeft de stap gezet om een cursus te volgen. In een brief vertellen zij wat het betekent om te kunnen lezen en schrijven. Voor hen is het een verrijking van hun wereld. Veel mensen vinden het moeilijk om toe te geven dat ze niet goed kunnen lezen en schrijven, omdat ze zich er voor schamen.

De tentoonstelling stond al eerder in o.a. Tilburg, Helmond, Rotterdam, Zwolle en Breda en is na Bergen op Zoom ook in andere plaatsen in het land te zien om aandacht te vragen voor het thema laaggeletterdheid. In Nederland hebben 1,3 miljoen mensen in de leeftijd 16-65 jaar, oftewel 1 op de 9 volwassenen, moeite met lezen en schrijven. De tentoonstelling is in 2014 door zes grondleggers van Stichting Lezen & Schrijven cadeau gedaan aan H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden voor het tienjarig jubileum van de stichting.