Wethouder bezoekt Sancta Maria op Dag van de Leerplicht

Splinter, F. (Fabiola)

Yvonne Kammeijer, wethouder onderwijs, bezocht 17 maart - de Dag van de Leerplicht - groep acht van basisschool Sancta Maria.

Na een hartelijk ontvangst, trakteerde de wethouder op lekkere koeken. Deze lieten ze zich goed smaken, tijdens het kijken naar een informatief filmpje over het ontstaan van de Leerplichtwet (1900). Alle leerlingen zagen dat het vroeger voor kinderen een zwaar bestaan was. Ze moesten al heel jong gaan werken voor de kost. School bestond toen nog niet.

Voorbereid

De leerlingen hadden zich erg goed voorbereid op de komst van de wethouder en er veel werk van gemaakt. In groepjes hadden ze collega’s over de leerplichtwet gemaakt. Tijdens de groepspresentaties vertelden zij: Wat leerplicht is, hoelang je leerplichtig bent, wat een startkwalificatie is en dat dit alles in wet is opgenomen. Ook gaf elke groep haar eigen mening over het bestaan van de leerplicht.

Schuldig
Daarna vuurden de leerlingen hun vragen af op de wethouder en leerplichtambtenaar Arthur van der Giessen.  
Een breed scala van vragen werden gesteld, zoals: Waarom doet u dit werk? Heeft u wel eens gespijbeld? Wat vindt u zo leuk aan uw werk? Welke opleiding heeft u gehad? Had u vroeger goede cijfers? Hoeveel leerplichtambtenaren zijn er in Nederland? Bent u wel eens boos op ouders? Zijn er ook in Bergen op Zoom kinderen die niet naar school gaan?  Op 1 vraag moest zowel de wethouder als de leerplichtambtenaar het antwoord schuldig blijven: wie heeft de Leerplichtwet bedacht?

Verrast
De kinderen gaven aan dat ze leerplicht heel belangrijk vinden en het leuk vinden om naar school te gaan. Er was dan ook een vraag aan de klas: of zij enig idee hebben, waarom er dan toch nog kinderen zijn die niet naar school gaan? Dat was een lastige vraag. Ze konden zich daar helemaal niets bij voorstellen. Wel vertelde een van de leerlingen een broer te hebben die een hekel aan school heeft, maar door moeders toch naar school wordt gestuurd.

Wethouder Kammeijer was erg verrast en onder de indruk van de manier waarop de kinderen zich hadden voorbereid en hun presentaties deden. Ze gaf daar dan ook een dik applaus voor!

Dag van de Leerplicht