Wethouder Kammeijer opent Taalhuis Bergen op Zoom

Roks, M. (Marloes)

Wethouder Yvonne Kammeijer opende vanmiddag, woensdag 30 maart 2016, het Taalhuis voor de gemeente Bergen op Zoom in Bibliotheek het Markiezaat. Iedereen die de Nederlandse taal (beter) wil leren lezen en schrijven, is hier van harte welkom. Het Taalhuis is er zowel voor anderstaligen als voor mensen die hier geboren en getogen zijn.

Het Taalhuis is onderdeel van de gemeentelijke aanpak ‘Taal voor het leven’ en draagt eraan bij dat mensen die moeite hebben met taal, zich beter kunnen redden in de maatschappij.  De aanwezige taalambasadeur Anita vertelde enthousiast haar verhaal. “Als je nog niet zeker weet of je een cursus wilt gaan doen, wil ik dit tegen je zeggen: niet twijfelen, gáán! Er gaat een wereld voor je open.”

Met het openen van het  Taalhuis en het aanbieden van gratis taalcursussen wil de gemeente Bergen op Zoom onder de noemer ‘Het is tijd voor taal!’ mensen aanmoedigen om aan de slag te gaan met taal. Wethouder Yvonne Kammeijer: “Taal is de sleutel om mee te kunnen doen in de maatschappij. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om op zijn eigen niveau aan zijn taalvaardigheid te werken. Dat is wat wij in de gemeente Bergen op Zoom mogelijk willen maken.” Een aantal organisaties heeft inmiddels een ruim aanbod aan (gratis) cursussen om mensen taalvaardiger te maken.

Vanaf de eerste week van april start het Taalhuis in de bibliotheek met een spreekuur, elke woensdag van 11.00 tot 13.00 uur. Iedereen die een vraag heeft over taallessen, zelf of met hulp wil gaan oefenen (individueel of in groepsverband),  is hier van harte welkom. Ook belangstellenden die vrijwillige taaltrainer willen worden, kunnen zich hier melden.

In de gemeente Bergen op Zoom zijn er naar schatting 9850 mensen tussen de 15 en 74 jaar die moeite hebben met lezen en schrijven. Dit is 14,9% van alle inwoners in onze stad. In heel Nederland heeft ongeveer één op de negen mensen moeite met lezen en schrijven.

Het Taalhuis is een onderdeel van Taal voor het leven en ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de gemeente Bergen op Zoom, de Stichting Lezen & Schrijven, Bibliotheek Het Markiezaat en het taalnetwerk Bergen op Zoom. Taal voor het Leven werkt samen met docenten en geschoolde vrijwilligers en gebruikt op maat gemaakt lesmateriaal. Uniek aan deze aanpak is dat vrijwilligers mensen op een laagdrempelige manier helpen naar een hoger lees- en schrijfniveau.

Voor meer informatie over het Taalhuis: 0164 24 34 50 of taalhuis@markiezaatsbibliotheken.nl.

Kijk voor het cursusaanbod in de buurt op www.taalzoeker.nl.