'Brom Effe Normaal’ ook in 2016 weer van start

Roks, M. (Marloes)

De politie West-Brabant voert in 2016 extra controles uit in het kader van de verkeersveiligheidactie ‘Brom Effe Normaal.’ Op dinsdag 8 maart zijn er in Bergen op Zoom, Tholen en Woensdrecht verkeerscontroles uitgevoerd.

Met name bromfiets- en scooterrijders werden gecontroleerd op geldig rijbewijsbezit en of hun bromfiets of scooter in orde was. Er zijn twintig brommers gecontroleerd. Dat leverde vijf boetes op en drie doorverwijzingen naar Halt. Daarnaast zijn nog negen boetes uitgeschreven voor overtredingen van automobilisten.

BEN is één van de projecten van de Brabantse verkeersveiligheidcampagne ‘Help Brabant mee op weg naar Nul verkeersdoden.’ Jongeren op de bromfiets of scooter worden bewust gemaakt van hun eigen gedrag in het verkeer.

Bega je als jongere één of meerdere strafbare verkeersovertredingen op de brommer of scooter? Dan heb je de keuze: een boete betalen of meedoen aan Brom Effe Normaal (BEN). BEN is een leer- en werkstraf via bureau HALT. Bekeurde jongeren gaan naar een interactieve voorlichtingsbijeenkomst. Door de confrontatie met slachtoffers ervaren ze hoe slecht het met je kan aflopen na een ongeluk en hoe het is om te leven met een handicap. Halt betrekt de ouders daar nadrukkelijk bij. Onderzoek laat zien dat hun betrokkenheid een positief effect heeft op het leerproces van de jongeren.

De gemeenten in de regio voeren BEN al een aantal jaren uit samen met de politie, het Openbaar Ministerie en Bureau Halt. Het is een succes en bevordert de veiligheid op de weg.