Big Belly afvalbakken om zwerfafval tegen te gaan

Splinter, F. (Fabiola)

Op maandag 6 juni zijn in het centrum van Bergen op Zoom zogenaamde Big Belly afvalbakken geplaatst. Samen met ondernemersvereniging Sterck start de gemeente een proef met deze nieuwe afvalbakken om zwerfafval tegen te gaan. In een proefperiode van 6 maanden wordt gekeken of er minder snel sprake is van een volle afvalbak en of de bakken minder vaak geleegd moeten worden.

De Big Belly afvalbakken hebben een ingebouwde perseenheid waardoor deze 5x zoveel afval aan kunnen dan een reguliere afvalbak. De Big Belly afvalbak geeft automatisch door wanneer deze vol is. De afvalbakken zijn geplaatst op drie locaties in de binnenstad: het Gouvernementsplein, de St Josephstraat op het plein tegenover de Hema en op de Grote Markt. De omliggende afvalbakken zijn voor de duur van de proef verwijderd om het effect te kunnen meten.

Als de proef positief uitpakt wordt er gekeken naar de aanschaf van de drie gehuurde Big Belly afvalbakken. Ook wordt er dan gekeken of de Big Belly afvalbakken op meerdere locaties kunnen worden geplaatst. Voor deze proef is een beroep gedaan op de landelijke zwerfafvalvergoeding.

Big Belly vuilnisbak