Bergse delegatie brengt relatiebezoek aan Canadese Edmonton

Roks, M. (Marloes)

Een Bergse delegatie bezoekt van 18 tot en met 22 september de stad Edmonton in Canada. Bergen op zoom onderhoudt sinds 2013 een vriendschapsrelatie met de Canadese stad. In 2014 werd voor het eerst de Memorial Day of Canada in The Netherlands georganiseerd in Bergen op Zoom. Tijdens deze plechtigheid herdenkt Canada alle, tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Nederland gevallen soldaten.

De Bergse delegatie zal bestaan uit burgemeester Frank Petter, wethouder Arjan van der Weegen, Annemarie Vrijenhoek (Manager Cultuur, Toerisme en Economische Zaken), Paul Versijp (Kabinetchef en verbonden aan het South Alberthe Light Horse Regiment). Naast de gemeentelijke vertegenwoordigers zullen ook Frans de Vos (voorzitter Stichting Bevrijding Bergen op Zoom e.o.) en Piet van Dijk (voorzitter van de Stichting Vriendschap Bergen op Zoom – Edmonton aan het gezelschap worden toegevoegd. 

Naast bovengenoemde personen staat nog een vraag uit bij een lokaal ondernemer en bij de provincie om aan te sluiten(mochten zij deelnemen dan zal dat op eigen kosten zijn).

Samen met Edmonton is een programma voorbereid. Zo is er onder andere een ontmoeting voorzien met burgemeester Iveson van Edmonton. 

De oorsprong van de verbinding met Edmonton ligt in de Tweede Wereldoorlog. Het South Alberta Light Horse Regiment heeft een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van Bergen op Zoom en heeft Edmonton als thuisbasis. 

Momenteel bestaan er in Nederland projecten waarin de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de rol van Canada daarin beter over het voetlicht wordt gebracht. Dit wordt gedaan vanuit een cultuurhistorische aanpak (immaterieel erfgoed), waarbij toerisme als middel wordt gebruikt om kennis over de Tweede Wereldoorlog te delen. Onze streek kan in deze ontwikkeling een belangrijke positie innemen. De grote erevelden in Bergen op Zoom, de voormalige slagvelden in de omgeving van de stad (verbonden aan de Slag om de Schelde) en haar ligging in de opmarsroute van de Canadese troepen in 1944-1945 zijn van grote betekenis op deze positie.