Vier genomineerden voor lokale erfgoedprijs Bergen op Zoom

Roks, M. (Marloes)

Gemeente Bergen op Zoom heeft begin tweede kwartaal een lokale erfgoedprijs ingesteld. Door het instellen van deze prijs wil de gemeente haar erfgoed breder onder de aandacht brengen en eigenaren en initiatiefnemers stimuleren om op een eigentijdse en innovatieve manier met erfgoed om te gaan. Er zijn 8 inzendingen binnengekomen. Vier daarvan zijn genomineerd.

“Ik vind 8 inzendingen een mooi aantal voor de eerste keer. En alle 8 de inzendingen zijn echt van goede kwaliteit! Ik wil alle 8 initiatiefnemers dan ook hartelijk bedanken voor hun inzending”,  zegt wethouder Arjan van der Weegen, met onder andere cultuur en erfgoed in zijn portefeuille. Uit de 8 inzendingen zijn er 4 genomineerd. Dat zijn: Gedenksteen Gertrudiskerk, ’t Ketrientje/Huize Catharina, Lievevrouwenstraat 38 en Rogier, Nerincx & Richter (Wattweg). De inzenders zullen op vrijdag 15 juli de jury bestaande uit Arjan van der Weegen, Kees Rouw (voorzitter Welstandsmonumentencommissie) en Eric Goossen (voorzitter cultuurhistorische organisaties overleg) moeten overtuigen van hun inzending, door middel van een presentatie. Vervolgens wordt op vrijdag 9 september, tijdens de start van Kunsten in de Monumenten, de winnaar bekend gemaakt.

Achtergrondinfo

In het uitvoeringsprogramma Materieel Erfgoed staat opgenomen dat een Erfgoedprijs voor Bergen op Zoom wordt ingesteld. In 2014 heeft Bergen op Zoom de BNG erfgoedprijs gewonnen en hiervoor € 25.000 ontvangen. Voorwaarde voor het ontvangen van de BNG erfgoedprijs is dat de middelen van die prijs ook daadwerkelijk worden aangewend voor projecten die wij als gemeente hebben opgegeven. Het instellen van een lokale erfgoedprijs voor Bergen op Zoom is een van die projecten.